Testaa, oletko sokeriaddikti

Joka kolmas kärsii sokeririippuvuudesta, väittää ruotsalainen sairaanhoitaja ja riippuvuusterapeutti Bitten Jonsson. Testaa, kuulutko riskiryhmään.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eri oireet miehillä ja naisilla

Sairaanhoitaja ja riippuvuusterapeutti Bitten Jonsson kotitoimistossaan. Hän sanoo olevansa Ruotsin ainoa sokeririippuvuuteen erikoistunut terapeutti. Kuva: Yle

Tämän testin on kehittänyt ruotsalainen sairaanhoitaja ja riippuvuusterapeutti Bitten Jonsson. Hänen mukaansa sokeriaddiktio aiheuttaa ihmisissä yllättäviä mielialan vaihteluita. 

Jonsson on kirjoittanut suomeksikin käännetyn kirjan Sokeripommi – eroon sokeririippuvuudesta.

Ruotsissa Jonssonin hoidettavana on ollut hänen arvionsa mukaan yli 5 000 sokeriaddiktia.

– Sokeririippuvuus tekee miehistä aggressiivisia. Naisille se puolestaan aiheuttaa kipuja ja masennusoireita, Jonsson sanoo.

Sokeriaddiktin tunnistaa esimerkiksi siitä, että hän syö sokeripitoisia herkkuja salassa ja ahmii kokonaisen suklaalevyn kerralla.

Ruisleipäkin kieltolistalle?

Jonssonin mukaan ihmiset kestävät sokeria eri tavoin. Joillekin pieni määrä voi olla liikaa. Sokeriaddiktiosta kärsivien ei pitäisi hänen mielestään syödä lainkaan sokeria.

Kieltolistalle joutuvat silloin hyvinkin tavalliset ruoat, kuten hedelmät ja leipä.

– Jopa se teidän suomalainen ruisleipänne sisältää sokeria, Jonsson sanoo.

Jonsson huomauttaa, että myös pastassa ja perunoissa on erityyppisiä sokereita, jotka voivat olla sokerista riippuvaiselle haitallisia.

Jonsson: Kolmannes ruotsalaisista jollain tavalla sokerikoukussa

Sokeriaddiktien määrästä ei ole tehty laajaa tutkimusta. Jonsson on hoitanut sokeriaddikteja Ruotsissa yli 22 vuotta. Hänen oma arvionsa on, että jopa kolmannes ruotsalaisista on ainakin jollakin tavalla koukussa sokeriin.

– Nykyään melkein kaikki tietävät, että sokeri on vaarallista, mutta silti he eivät ole lakanneet syömästä sokeria. Mielestäni tämä kertoo siitä, että ongelma on vakava.