Ilkivaltaa Malmin lentokentällä – murtautuja törttöili pienkoneella

Usealle pienkoneelle tehtiin ilkivaltaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Malmin lentokentällä Helsingissä. Murtautuja muun muassa törmäsi anastamallaan pienkoneella toiseen.

Kotimaa
Helsinki-Malmin Lentoasema
Touko Yrttimaa / Yle

Malmin lentoasemalle murtauduttiin maanatain vastaisena yönä ja aiheutettiin vahinkoa useille pienkoneille.

– Ainakin yksi kone on saatu käyntiin ja sillä on rullattu muutama kymmenen metriä, jonka jälkeen se on törmännyt toiseen koneeseen. Näiden lisäksi epäillään, että parissa muussakin koneessa on käyty sisällä, sanoo rikoskomisario Ilkka Juola Helsingin poliisista.

Poliisi tutkii Cessna-merkkisiin koneisiin tehtyjä murtoja törkeänä vahingontekona.

Vaaratilanne lähellä

Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvösen mukaan lentokoneen omatoiminen käynnistäminen olisi voinut johtaa isompaankin vaaratilanteeseen.

– Potkurit pyörivät sellaista vauhtia, että ihmiseen osuessa ne kyllä aiheuttavat vakavia vammoja. Toisaalta, jos kone olisi lähtenyt ilmaan, niin silloin myös kuolonuhrit olisivat olleet mahdollisia.

Hyvönen pitää myös kummallisena sitä, että kone ylipäätään saatiin käyntiin yön pikkutunneilla.

– Mietin juuri, etten varmaan itse edes saisi tuollaista Cessnaa käyntiin. Ihmetyttää kyllä, että millä tavalla se on onnistunut. Jonkunlainen tietämys lentokoneista tässä on täytynyt olla takana, sanoo Hyvönen.

Kaksi konetta vaurioitui pahoin

Törmäys aiheutti kahteen koneeseen mittavat vauriot.

– Koska kysymyksessä on tyyppihyväksyt pienkoneet, niiden tarkastaminen ja korjaaminen maksaa kymmeniä tuhansia, ellei jopa satoja tuhansia euroja. Kyllä törmäys tuhosi käytännössä molemmat koneet, sanoo Hyvönen.

Törmäyksessä vaurioituneet koneet ovat Hyvösen mukaan aktiivisessa käytössä olevia lentokoulu BF-lennon koneita.