Vienan Karjalan matkailu yskii monesta syystä

Suomalaisia matkailijoita on näkynyt Vienan Karjalassa vähemmän tänä kesänä. Suomen talous, hintojen nousu ja Venäjän toimet Ukrainassa ovat rajoittaneet matkailijavirtoja.

Ulkomaat
Lilja Veselova talon edustalla Vuokkiniemellä
Sini Salmirinne / Yle

Vienan Karjalassa on ollut tänä kesänä hiljaisempaa kuin aiemmin. Karjalaan matkoja järjestävä matkatoimisto Niikon matkat on huomannut, että yleinen Venäjä-vastaisuus haittaa matkojen markkinointia.

– Ne, jotka eivät ole aikaisemmin käyneet Venäjällä, peruttavat matkoja ehkä herkemmin, arvioi toimitusjohtaja Petri Niikko.

Niikon matkat ei ole joutunut perumaan matkojaan, mutta Petri Niikko on kuullut monen joutuneen näin tekemään. Petri Niikko harmittele tilannetta.

– Muut elinkeinot ovat kovilla, matkailu on tärkeä Karjalalle itselleen. Suomalaiset ovat edelleen Karjalassa pidetty kansa, eikä rajamuodollisuuksissakaan ole tapahtunut muutoksia.

Hinnat ovat nousseet

Vienan Karjalan valmismatkoja myyvä SH-Import aloitti Vienan-matkojen järjestämisen vasta tämän vuoden keväällä. SH-Importin Sari Heimonen ei osannut odottaa, että kylänraitit hiljenevät.

– Hirveän hiljaista. Yllätyin itsekin, koska olen käynyt Vienan Karjalassa paljon. Nyt suomalaisia näkee vähemmän.

Hintoja on nostettu viime kesästäkin. Yhdellä paikkakunnalla majoitus maksaa 80 euroa per yö per henkilö, se on liikaa.

Sari Heinonen

Heimosen mukaan Suomen lomautukset ja heikko taloustilanne saavat ihmiset säästeliäiksi. Toinenkin syy liittyy rahaan – majoitushinnat ovat nousseet Vienan Karjalassa.

– He eivät ole voineet arvata Suomen taloustilanteen laskua. Hintoja on nostettu viime kesästäkin. Yhdellä paikkakunnalla majoitus maksaa 80 euroa per yö per henkilö, se on liikaa kotimajoituksesta, sanoo Heimonen.

Noin viisi vuotta sitten yöpyminen Vienan Karjalassa maksoi halvimmillaan noin 25 euroa. Nyt hinnat vaihtelevat Heimosen mukaan 40–80 euroon, mikä pakottaa matkanjärjestelijänkin laittamaan matkalle kovan hinnan.

Myyjä Vuokkiniemen kyläkaupan kassalla
Vuokkiniemen kyläkaupassa turvaudutaan sähkökatkon tullen helmitauluun.Sini Salmirinne / Yle

Sari Heimonen suunnittelee Vuokkiniemen kylän ja Kostamuksen kaupungin kanssa matkailuseminaaria, jossa selvitettäisiin tilanne ja mietittäisiin markkinointia ja hinnoittelua. Matkanjärjestäjät toivovat myös Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin rauhoittumista, koska toiset ihmiset protestoivat olemalla matkustamatta Venäjälle.

– Kyllä sitä on ääneen sanottu. Matkoja on kyselty, mutta ne ovat jääneet vahvistamatta, sanoo Sari Heimonen.