Ukrainan joukot vetäytyvät Luhanskin liepeillä

Armeijan edustaja uskoo, että venäläiset sotilaat ovat tulittaneet heitä tykeillä.

Ukraina
Ukrainan sotilaita.
Ukrainan sotilaita "Azov"-pataljoonasta vartioi Mariupolin tukikohtaa 31. elokuuta.Alexander Ermochenko / EPA

Ukrainan hallituksen joukot ovat perääntyneet Luhanskin lentokentältä ja läheisestä kylästä. Armeijan edustajan mukaan vetäytymiskäsky annettiin, koska joukkoja tulitettiin tykistöllä.

– Iskujen tarkkuudesta päätellen ampujina on Venäjän sotilaita, armeijan edustaja sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Luhanskin lentokenttä sijaitsee useita kilometrejä etelään kaupungin keskustasta.

Aiemmin maanantaina Ukraina kertoi taistelevansa venäläisiä panssarivaunuja vastaan Luhanskin liepeillä. Armeijan mukaan Ukrainan joukot ovat tuhonneet seitsemän panssarivaunua, mutta havainneet valtavasti venäläisjoukkoja Luhanskin etelä- ja pohjoispuolilla. Armeijan tiedottajan Andriy Lysenkon mukaan kyseessä olisi ainakin neljä 400 sotilaan vahvuista joukkoyksikköä.

Venäjän tukemien separatistien kerrotaan vallanneen monia alueita Itä-Ukrainassa viime päivinä. Viime viikolla he saivat haltuunsa Novoazovskin kaupungin, ja valtaukset Asovanmeren rannikolla johtivat sunnuntaina konfliktin ensimmäiseen meritaisteluun. Samaan aikaan Ilovayskissa saarroksiin joutuneiden satojen ukrainalaissotilaiden kohtalo on suuri kysymysmerkki. Kiovan keskushallinto ei aio antaa tietoja tapahtumista Ilovayskissa ennen kuin joukot onnistuvat vetäytymään.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoi maanantaina aamupäivällä, että hallituksen joukkojen vastoinkäymiset johtavat muutoksiin armeijan johdossa.

Separatistit neuvotteluissa: Oma hallinto

Itä-Ukrainan kriisiin etsitään maanantaina ratkaisua Valko-Venäjällä Minskissä. Presidentit eivät tällä kertaa ole mukana neuvotteluissa, eikä suurta läpimurtoa ole odotettavissa.

Donetskin ja Luhanskin separatistiryhmät lähtevät yhteisistä neuvotteluasetelmista: saadakseen alueelle erityishallinnon, kertoo venäläinen uutistoimisto Ria Novosti. Juuri eilen Venäjän presidentti Vladimir Putin hätkäytti monitulkintaisella kommentillaan Itä-Ukrainan "valtiollisesta asemasta".

Osa politiikantuntijoista arvioi, että Venäjä tavoittelee Ukrainan idästä itsenäistä, samoin kuin esimerkiksi Georgian alueista Georgian sodan jälkeen.

Venäjä kiistää auttavansa kapinallisia, jotka ovat perustaneet "kansantasavaltoja" Itä-Ukrainan venäjänkielisille alueille. Kapinalliset sanovat haluavansa olla osa "venäläistä maailmaa" ennemmin kuin osa valtiota, joka haluaa lähentyä länttä.

Venäjä on sanonut, että kauppasiteet Ukrainan kanssa vaarantuvat, jos Ukraina syventää taloudellista yhteistyötään EU:n kanssa.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset