Lähiruokapiirit pyörivät kesän jälkeen

Keskisuomalaisten lähiruokapiirien toiminta on käynnistynyt. Osa piireistä aloitti toimintansa jo elokuussa ja loppujen piirien toiminta alkaa syksyn aikana. Lähellä tuotetut kananmunat ja liha kiinnostavat eniten.

lähiruoka
Carrots.
Jyki Lyytikkä / Yle

Lähiruokapiirien toiminta on käynnistynyt kesätauon jälkeen vilkkaana. Keski-Suomessa toimii tällä hetkellä kymmenkunta lähiruokapiiriä, joilta lähialueen asukkaat voivat tilata esimerkiksi kasviksia ja leipätuotteita noin kerran kuussa.

Piirejä on Äänekoskella, Laukaassa, Tikkakoskella, Jämässsä, Keuruulla, Korpilahdella ja Saarijärvellä. Lisäksi Jyväskylässä toimii opiskelijoiden luomupiiri ja lähiruokaa saa myös lähi- ja luomuosuuskunta Mukulaarin välittämänä.

Keski-Suomessa viljatuotteita on hyvin tarjolla aina keväälle saakka.

– Menekkiä on perusruokatuotteilla, tällä hetkellä juuri vihanneksilla ja kasviksilla. Kananmunat ovat olleet alusta asti myyntivaltti ja Keski-Suomessa pientuotanto hienosti on lisääntynyt. Lihatuotteet menevät, mikäli piirillä on niitä valikoimissaan, sanoo JAPA ry:n koordinaattori Anna Sarkkinen.

Lähiruokapiriit toimivat vapaaehtoisten voimin eikä niillä ole tarkoitus kerätä voittoa. Suurin osa lähiruokapiireistä on perustettu Jyväskylän kestävän kehityksen yhdistyksen, JAPA ry:n hanketyönä.

Sarkkinen sanoo, että lähiruokatoiminnan rikkaus on siinä, että jokainen, niin tuottaja kuin lähiruokapiiri, voi toimia haluamallaan tavalla. Puskaradio toimii parhaiten lähiruokapiirien synnyssä.

– Jos joku tuottaja on lähiruokapiiristä kiinnostunut, niin meille tulleiden viestien perusteella piiri on löytnyt aika hyvin. Nykyään piirit mainostavat itseään hyvin, Sarkkinen toteaa.

JAPA ry:n koordinaattoria Anna Sarkkista haastatteli toimittaja Virpi Kotilainen Yle Keski-Suomen uutisille.