Näkökulma: Teollisuuden Voima sai tärkeän lisänumeron ydinvoimabingossa

Arevan uusin arvio Olkiluoto 3:n valmistumisesta toi TVO:lle sen kipeästi kaipaamaa konkretiaa, kirjoittaa Tero Valtanen.

talous
Olkiluoto 3:n rakennustyömaa Eurajoella.
Olkiluoto 3:n rakennustyömaa Eurajoella.Yle

Olkiluoto kolmosta rakentava Areva arvioi aamulla että uusi voimala tuottaa sähköä markkinoille vuonna 2018. Laitoksen rakennustöiden pitäisi olla valmiina parisen vuotta aiemmin, koska laitoksen käynnistämisvaiheeseen on varattu kaksi vuotta.

Voimalaa rakennuttavaTeollisuden Voima ei ole pitkittyneeseen aikatauluun tyytyväinen. Arevan tuorein arvio voi kuitenkin olla jopa tärkein lisänumero Suomessa parhaillaan käytävässä ydinvoimalabingossa.

Arvioita voimalan valmistumisesta on annettu kyllästymiseen asti aiemminkin - toinen toisensa perään

Teollisuuden Voima on hakenut seuraavan laitoksensa Olkiluoto nelosen rakentamiselle viiden vuoden jatkoaikaa. Tarkkaan säädellyssä ydinvoimarakentamisessa ei edes jatkoaikaa saa sormia napsauttamalla.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan jatkoajan myöntäminen edellyttää uskottavaa selitystä ja perusteluja sille miksi yhtiön tilanne olisi viiden vuoden jälkeen laitoksen rakentamisen kannalta parempi.

Nyt Teollisuuden Voimalla on pitkästä aikaa edes jotain tuoretta hakemuksensa perusteeksi. Olkiluoto kolmonen olisi neljän vuoden jälkeen aikataulustaan jäljessä laahaavan työmaan sijasta sähköä markkinoille jauhava voimala. Toisaalta arvioita voimalan valmistumisesta on annettu kyllästymiseen asti aiemminkin - toinen toisensa perään.

Valtioneuvoston on määrä käsitellä Teollisuuden Voiman jatkoaikahakemus ja Fennovoiman ydinvoimalaa koskevan luvan täydennys jo kuluvan kuun aikana.

Suomessa on parhaillaan vireillä**kolme** ydinvoimalahanketta. Teollisuuden Voiman rakenteilla oleva Olkiluoto kolmonen, Teollisuuden voiman jatkoaikaa hakeva Olkiluodon neljäs rektori sekä suomalais-venäläinen Fennovoiman ydinvoimalahanke.