1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kyläläisten hikinen urakka – yksityisen kirjaston hyllyihin mahtui 10 000 kirjaa

Ryttyläläiset ryhtyivät perustamaan omaa kirjastoaan sen jälkeen, kun Hausjärven kunta sulki kylän kirjaston vuodenvaihteessa. Yksityisestä kirjastosta halutaan muodostuvan ryttyläläisten yhteinen kokoontumispaikka. Talkoovoimin puuhattu yksityinen kirjasto avasi ovensa maanantaina.

Kotimaan uutiset
Nainen laittaa kirjoja hyllyyn.
Kirjastomummoksi lupautunut Ulla Ollila-Perälä uskoo, että kyläkirjastosta on iloa kaikille.Timo Leponiemi / Yle

Hausjärven kunnan säästökuuri vei ryttyläläisiltä kirjaston viime vuoden lopussa. Ensijärkytyksestä toivuttuaan ryttyläläiset päättivät ryhtyä toimeen ja pitää kylällä kirjastopalvelut. Opettajan työstä eläkkeelle jäänyt Ulla Ollila-Perälä otti haasteen vastaan ja ryhtyi kirjastomummoksi.

– Tuli mieleen, että jotain tässä tarttis tehdä ja tässä sitä nyt ollaan.

Ulla Ollila-Perälä toteaa, että idea omasta kirjastosta syntyi ihan ilmasta, mutta sitten kävi ilmi, että yksityiskirjastoja on Suomessa noin kymmenessä paikassa.

– Kävimme tutustumassa Hämeenkoskella Putulan kirjastoon. Tampereen Pispalan kirjasto on tullut meille tutuksi netin kautta. Olemme saaneet molemmista kirjastoista erinomaista apua meidän kirjastomme perustamiseen.

Ryttylän yksityinen kirjasto on avoinna näillä näkymin kolmena päivänä viikossa. Marraskuun lopussa tilannetta tarkastellaan uudelleen.

Koululaisten ahkerassa käytössä

Ryttylän kyläkirjasto toimii aivan koulun naapurissa. Yhteiselo koulun ja kirjaston välillä tulee olemaan tiivis, uskoo Ryttylän koulun rehtori Antti Niskanen.

– Kyllä ainakin tällä hetkellä tuntuu siltä, että tämä läheisyys palvelee koulua todella hyvin. Tähän saakka meillä on käynyt kirjastoauto, mutta 15 minuutin hetki viikossa on kovin lyhyt.

– Nyt tämä kirjasto on käytössämme koulupäivien aikana koko ajan. Kyllä siitä on suurta etua koululle, kehuu rehtori Antti Niskanen.

Hikinen talkookesä

Ryttylän kyläkirjasto on saatu aikaan talkoovoimin. Nuorin talkoolainen on ollut viisivuotias. Varttuneempi talkoolainen Kari Perälä myöntää, että urakka oli hikinen.

– Erittäin hikinen. Kesällä ei jaksanut tehdä tätä kuin pari tuntia päivittäin. Toimme kirjat laatikoissa tänne kunnan sulkemalta kirjastolta, olemme laittaneet hyllyt kuntoon ja laittaneet kirjat hyllyihin tekijäjärjestyksessä. Se oli kohtuullisen raskasta.

Siirrettyjä kirjoja oli noin 10 000. Kari Perälä on kuitenkin ylpeä siitä, mitä kyläläiset ovat saaneet aikaan.

– Erittäin ylpeä. Kannatan muuallekin tällaista samanlaista.

Rohkeasti kirjastoa perustamaan

Kirjastomummon titteliä hymyssä suin kantava Ulla Ollila-Perälä on samoilla linjoilla ja rohkaisee muitakin kyliä vastaavaan tempaukseen, jos kirjasto on kylältä katoamassa.

– Ei kannata heittää kirvestä kaivoon, vaan ryhtyä välittömästi töihin, jottei se kaikkein paras tilaisuus mene ohi. Silloin, kun kirjastoja lopetetaan, kirjaston lopettajan ongelmana on, mihin kirjat laitetaan, mihin hyllyt laitetaan ja useimmiten ne menisivät kaatopaikalle.

– Kun perustaa yksityisen kirjaston, välttyy tältä ja siitä tulee paljon iloa kaikille, vakuuttaa kirjastomummo Ulla Ollila-Perälä.