Rasmussen: Ukrainan Nato-jäsenyyden aikataulua vaikea ennakoida

Ukrainan nykyhallitus on ilmaissut halunsa liittyä läntiseen sotilasliittoon. Ensi kuussa valittavan parlamentin on sitä ennen poistettava maan laista liittoutumattomuus-pykälä.

Ukraina

Ukrainan mahdollisen Nato-jäsenyyden aikataulua on vaikea ennakkoida, sanoo sotilasliiton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen. Ukrainan nykyhallinto on ilmaissut halukkuutensa liittyä Natoon. Ensi kuussa valittavan parlamentin on sitä ennen poistettava Ukrainan lakiin kirjattu liittoutumattomuus-pykälä.

Naton tiedotustilaisuudessa puhunut Rasmussen sanoo, että Nato keskustelee Ukrainan kanssa jäsenyydestä, jos uusi parlamentti päättää hakea sitä. Vielä on kuitenkin liian aikaista arvioida, kuinka kauan neuvottelut kestäisivät, Rasmussen kertoo.

Nato-jäsenyyden saaminen saattaa kestää vuosia. Hakijamaan on täytettävä useita poliittisia ja sotilaallisia kriteerejä ennen liittymistä sotilasliittoon. Ukraina haki jäsenyyttä vuonna 2008, kun maata johti länsimielinen hallitus.

Läsnäolo Itä-Euroopassa vahvistuu

Rasmussen toisti Naton lupauksen lisätä läsnäoloaan Itä-Euroopassa. Tarkoituksena on luoda alueelle nopeasti siirrettävä usean tuhannen sotilaan vahvuinen joukko-osasto.

Nato on jo nyt lisännyt joukkoja ja kalustoa Itä-Eurooppaan.

– Me teemme kaikkemme puolustaaksemme liittolaisiamme, Rasmussen sanoo.

Lähteet: Reuters, AFP