1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Keskusta ohitti kokoomuksen, SDP nousi kuopasta

Pääministeri Stubb ei halunnut kommentoida tuoreita kannatuslukuja Yle Uutisille.

politiikka
Puoluekannatusgrafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Keskusta nousi elokuussa niukasti suosituimmaksi puolueeksi. Yle Uutisten mittauksessa keskustaa äänestäisi 21,3, kokoomusta 21,2, perussuomalaisia 17,1 ja SDP:tä 15,8 prosenttia. Eniten kannatustaan paransi SDP, jonka suosio palasi nyt viime kevään lukuihin.

Eduskuntavaaleihin on aikaa runsaat seitsemän kuukautta, ja kisa kärjessä kiristyy. Kärkipaikka vaihtui, kun keskustan kannatus nousi heinäkuusta 0,4 ja kokoomuksen putosi 0,6 prosenttiyksikköä.

Kokoomus ehti olla ykkösenä toukokuusta heinäkuuhun. Kokoomus nousi kärkeen eurovaalien ja puoluejohtajakisan tunnelmissa. Alexander Stubbin voitonhuuman jälkeen ero keskustaan venähti heinäkuussa lähes yhteen prosenttiyksikköön, mutta nyt kokoomuksen kasvu näyttää ainakin hetkeksi taittuneen.

Kannatusmittauksen tausta-aineiston mukaan kokoomus on menettänyt miesten ja eläkeläisten kannatusta. Kokoomuksen ja keskustan kisa yrittäjien äänistä on kääntynyt tällä kertaa keskustan voitoksi.

Elokuun kannatusmittaus on ensimmäinen takaisku uudelle kokoomusjohtajalle. Stubb ei halunnut kommentoida mittauksen tuloksia Yle Uutisille.

Puoluesihteerin tehtävät syksyllä jättävä Taru Tujunen riensi hätiin.

– Alexander Stubb on toiminut vasta muutaman kuukauden kokoomuksen puheenjohtajana ja tämä ei ole sellainen laji ollenkaan, joka olisi satasen juoksu vaan pikemminkin maraton ja meillä on kyllä puheenjohtaja, joka on perinteisesti noilla maratoneilla pärjännyt erinomaisesti, Tujunen sanoi.

Puolueiden kisa ratkaistaan Tujusen mukaan vasta ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaisten eurovaalien jälkeen alamäessä ollut kannatus kääntyi elokuussa 0,7 prosenttiyksikön nousuun. Vähän yli 17 prosentin lukemat ovat yhä tämän vuoden toiseksi alimmat.

Hyviä uutisia Antti Rinteelle

Toukokuun alussa puoluekokouksen tiukan äänestyksen jälkeen SDP:n johtoon noussut Antti Rinne on joutunut kesän aikana selittelemään puolueen kannatuksen jatkuvaa laskua. Heinäkuussa SDP:n suosio oli enää 13,8 prosenttia.

Elokuun kannatusnousu on ensimmäinen hyvä uutinen Rinteelle. Kuukaudessa nousua kertyi tasan kaksi prosenttiyksikköä, ja samalla SDP:n kannatus palasi puoluekokousta edeltäneelle tasolle.

– Ihan mukava mieli tuli tietenkin, että kannatus nousee pikku hiljaa, mutta tässä on vielä pitkä tie saada ihmisten luottamus takaisin. Tuo ei ole SDP:n oikea kannatuksen taso. Meidän täytyy luottamusta saada lisää tuonne äänestäjien keskuuteen, Rinne pohti.

SDP:n kannatuksen oikea taso liikkuu Rinteen mukaan yli 25 prosentin lukemissa.

Kannatusmittauksen tausta-aineiston mukaan Jutta Urpilaisen syrjäyttämisestä suivaantuneet naiset ovat palaamassa SDP:n kannattajiksi. Sen sijaan työntekijöiden joukossa SDP:n suunta on ollut ehkä hieman yllättäen alaspäin.

SDP on kasvattanut kannatustaan eläkeläisten joukossa, joten valtiovarainministeri Rinteen omaan budjettiesitykseen sisältyneet eläkkeiden korotukset näyttävät purreen, vaikka takuueläkkeen kympin korotus putosi pois hallituksen budjettiriihessä.

Vasemmistoliitto ja vihreät putosivat

SDP:n ja vasemmistoliiton välinen kannatusero lähes tuplaantui, kun vasemmistoliiton kannatus putosi kuukaudessa hieman yli yhden prosenttiyksikön. Vasemmistoliitolle 8,2 prosentin lukemat merkitsevät sitä, että oppositioon siirtymisestä tullut kannatuslisä suli melkein kokonaan.

Myös vihreiden suosio suli elokuussa 0,7 prosenttiyksikköä, ja vihreille mitattiin nyt 8,1 prosentin kannatus.

Pienistä hallituspuolueista RKP sai 3,7 ja kristillisdemokraatit 3,4 prosentin kannatuksen. Kristillisdemokraattien kannatus pysyi ennallaan ja RKP menetti kannatustaan 0,2 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2912 henkilöä. Puoluekantansa kertoi 64,1 prosenttia vastanneista.

Haastattelut tehtiin 5.-28.8.2014, ja virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,4 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Lue seuraavaksi