Valosieppari suunnitteilla Kokkolaan – 180 omistus- ja vuokra-asuntoa keskustaan

Lakea Oy suunnittelee Kokkolan keskustaan mittavaa puukerrostalokorttelia. Modernia arkkitehtuuria edustava rakennus on osa suomalaista asuinrakentamista tutkivaa ja kehittävää hanketta. Suunnitelmissa keskeisessä roolissa ovat esimerkiksi valo ja joustavuus.

Kotimaa
Havainnekuva uudisrakennuksesta.
Tampereen teknillinen yliopisto

Lakea Oy suunnittelee rakentavansa Kokkolan keskustassa olevalle niin sanotulle Nukkumatin tontille noin 180 uutta kotia.

Tarkoituksena on rakentaa nouseva ja laskeva puinen korttelikokonaisuus, joka on korkeimmillaan kuusikerroksinen ja matalimmillaan yksikerroksinen. Yhtenä kantavana ideana on yhdistää kerrostalo- ja omakotitaloasumista. Rakennuksessa on sekä omistus- että vuokra-asuntoja.

– Kustannusarviota ei ole vielä tehty, mutta suunnitelmissa on kyse kymmenistä miljoonista euroista, Lakea Oy:n toimitusjohtaja Keijo Ullakko toteaa.

"Joustava valosieppari"

Suunnitelmat ovat osa suomalaista kerrostalorakentamista kehittävää ModuLakea-hanketta. Ne pohjautuvat Tampereen Teknillisen yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen tutkimustyöhön. Hankkeen keskeisiä tavoitteita ovat puurakentaminen, asukaslähtöisyys sekä tilojen joustavuus.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan rakennuksessa olisi 19 000 kerrosalaneliötä. Rakennus nousee puuelementtirakentamisen tekniikalla.

– Tavoitteena on mahdollisimman joustava asuntorakentaminen. Voi siis olla, että nämä noin 180 asuntoa jakautuvatkin eri tavoin rakennuksen elinkaaren aikana. Esimerkiksi pieniä asuntoja voidaan tarpeen mukaan yhdistää isommiksi, kertoo arkkitehti Sini Kotilainen.

Rakennuksesta on tehty nouseva ja laskeva erityisesti valon takia.

– Olemme suunnitelleet rakennuksen ikään kuin ”valosieppariksi", joka niiaa parhaisiin ilmansuuntiin ja maksimoi kattoterasseilla ja kattoikkunoilla varustettujen kattohuoneistojen määrän. Rakennukset myös mukautuvat tontille siten, että sekä tontin sisäpihan että naapuripuiston valoisuus turvataan, hahmottelee Kotilainen.

Asumisen lisäksi suunnitelmissa otetaan huomioon esimerkiksi vapaa-ajanvietto ja työskentely.

Valituksia odotettavissa

Kokkolan keskustarakentaminen on kompastellut valitusten vuoksi. Tämä on otettu hankkeessa huomioon.

– Pakkohan siihen on varautua, joten aikataulumme on joustava. Jos kaavoitus kestää pidempään, huoltoasema ja hotelli jatkavat sen aikaa toimintaansa. Meillä on myös muita kohteita Kokkolassa, jotka valitettavasti ovat viipyneet vuosia, Ullakko toteaa.

Tonttia ei ole tällä hetkellä kaavoitettu asuinrakentamiselle. Suunnitelmat vaativat esimerkiksi sen, että tontin tehokkuusluku 0,3 muuttuisi luvuksi 1,5. Kaavoitusta käsitellään tällä hetkellä konserni- ja kaupunkikehitysjaostossa.

– Jos kaava olisi vuoden kuluttua vahvistettu, ensimmäiset asukkaat voisivat muuttaa vuoden 2016 lopulla. Mutta siihen kyllä täytyy varata vuosi pari lisää, Ullakko toteaa.