Pimeys haastaa veneilijän

Vaikka huvila- ja saarikauden päättäjäisiä vietettiinkin viime viikonvaihteessa, jatkaa moni vielä kulkua veneellä mökille. Ensimmäisenä veneensä nostavat usein matkaveneilijät, mutta moni avoveneilijä liikkuu vesillä niin kauan kuin vedet ovat auki. Pimeässä veneileminen vaatii erityistä tarkkaavaisuutta.

liikenne
Saaristomeri.
Aamunkajoa saaristossaYLE / Pia Ekholm

Kesän valoisat illat ja yöt ovat historiaa ja päivät hämärtyvät ja tummuvat taas aikaisemmin. Osa veneilijöistä nostaa veneensä ylös jo heti alkusyksystä eikä ajattelekaan, että vesillä voisi enää liikkua. Mutta esimerkiksi Vaasan saaristossa veneliikenne mökeille ja takaisin jatkuu niin pitkään kuin vain meri on auki.

Pimeässä ja hämärässä veneellä liikkuminen onkin sitten oma lukunsa. Meripuolustuspiirin Vaasan osaston päällikkö Ralf Holmlund on veneillyt ikänsä ja kokemusta on vesilläliikkumisesta runsaasti.

– Maisemia ei pimeässä tietenkään näe. Paikat eivät näytä ollenkaan samanlaisilta kuin päivänvalossa. Tärkeintä on se, että tietää missä itse on eli pitää osata navigoida. Onhan näitä elektronisia apuvälineitä, että kyllä nekin auttaa, mutta pelkästään laitteisiin ei pidä luottaa. Oma sijainti pitää ihan oikeasti tietää, sanoo Holmlund.

Merikortissa vara parempi

Holmlund suosittaa pitämään aina mukana perinteistä merikorttia, sillä siinä on hänen mukaansa paljon enemmän tietoa kuin karttaplotterissa. Mutta kortti pitää olla esillä, se ei riitä että se on mukana. Ja korttia pitää tietenkin myös osata käyttää ja lukea, lisää Holmlund.

– Se on vähän sama asia kuin pelastusliivitkin, ei niistäkään mitään hyötyä ole, jos ne eivät ole päällä. Jos vaikka elektroninen laite ei toimikaan niin merikortti, kartta, harppi ja kompassi on hyvä olla mukana, listaa Holmlund.

Yönavigointikurssi kiinnostaa

Vaasan moottorivenekerho järjestää yönavigointikurssin ja sille on ilmoittautunut parikymmentä henkilöä. Osallistujamäärä kertoo Holmlundin mukaan siitä, että tarvetta yönavigoinnin harjoitteluun on.

– Joskus on vaan niin, että täytyy lähteä pimeässä veneellä, ja silloin on hyvä tietää jo valmiiksi minkälaista siellä vesillä silloin on. Voi tulla aika orpo olo, kertoo Holmlund.

Myös reitti esimerkiksi omalle mökille olisi hyvä hallita pimeällä, sillä tuttukin reitti näyttää iltahämärissä aivan toisenlaiselta kuin päiväsaikaan.