Tuulivoimalat hyvä lisä Kemin Satamalle

Tuulivoimalakuljetukset käyvät vilkkaasti Kemin Sataman kautta. Tänä vuonna sataman kautta kulkevat 60 tuulivoimalan osat. Niistä runsas kolmannes menee Ruotsin puolelle.

tuulienergia
Leveä kuljetus
Risto Koskinen / Yle

Tuulivoimalat ovat tervetullut lisä sataman toimintaan, vaikka suurin osa tuloista kertyykin edelleen metsäteollisuuden tuotteista. Yhdestä voimalasta jää satamalle muutama tuhat euroa.

Sataman talous- ja markkinointipäällikkö Hannu Tikkala arvioi, että tuulimyllyjen osuus tonnistosta on kymmenkunta prosenttia.

– Kyllähän se tuotto on tervetullutta, mutta perinteinen metsäteollisuus on se meidän päätulolähde. Tänä vuonna Kemin Satamaan tulee 60 voimalaa. Ensi vuonna määrä ei ainakaan kasva, Tikkala arvioi.

Kuljetuksia myös Ruotsin puolelle

Voimaloiden osia erikoisautoilla kuljettava kuljetusliike Silvasti aloitti kesäkuussa kuljetukset Pohjois-Ruotsiin napapiirin pohjoispuolelle Maevaaran tuulipuistoon. Sinne kuljetetaan 24 tuulivoimalaa.

– Meillä on onnellinen asema olla täällä kaikkein pohjoisimpana yleisenä satamana ja me pystymme palvelemaan myös Ruotsin puolelle suuntautuvia kuljetuksia. Meille tulevat tällaisetkin laivat näppärästi, mutta Ruotsin puolelle ne eivät meinaa mahtua, Tikkala sanoo.

Kemi Shipping Oy:n toimitusjohtaja Kari Anttila kertoo, että myllyt ovat hyvä lisä yhtiön toimintaan.

– Tuulimyllyjen käsittely satamassa merkitsee meille muutamaa henkilötyövuotta.