1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Avaruuteen lähetetyt seksigekot ehkä jäätyivät hengiltä

Tutkijat ovat pyrkineet selvittämään, millainen vaikutus painottomuudella on liskojen lisääntymiselämään. Tiettävästi lämmitys hyytyi.

Ulkomaat

Venäjän avaruuteen lähettämät gekkoliskot ovat kuolleet. Venäjän avaruusjärjestö kertoi koe-eläinten murheellisesta kohtalosta maanantaina.

Viisi liskoa laukaistiin satelliitin matkassa 19. heinäkuuta Kazakstanista puolentoista kuukauden mittaiselle lennolle. Tutkijat ovat muun muassa videon välityksellä seuranneet, kuinka hyvin gekot pystyvät parittelemaan ja lisääntymään painottomassa tilassa.

Foton-M4-satelliitti palasi suunnitellusti Maahan maanantaina, jolloin sen mukana olleet liskot, banaanikärpäset, sienet ja muut koematkalaiset kerättiin talteen.

– Ikävä kyllä gekot kuolivat, sanoo Roskosmos-avaruusjärjestö lyhyessä tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun). Sen sijaan banaanikärpäset selviytyivät ja jopa lisääntyivät.

Uutistoimisto Interfaxin haastattelema asiantuntija sanoo, että lämmitysjärjestelmä petti ja gekot ilmeisesti jäätyivät hengiltä.

Gekkoliskot vaarantuivat jo vajaan viikon kuluttua laukaisusta, kun tutkijat menettivät lyhyeksi aikaa yhteyden satelliittiin. Uutistoimisto Itar-Tassin tietojen mukaan gekot kuolivat kuitenkin vasta viikkoa ennen laskeutumista.

Lähteet: AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi