Eduskunnassa pitelee kiirettä: Jokainen päivä saa vaalitaktisen sävyn

Kevään vaalit, talous, ydinvoima ja sukupuolineutraali avioliittolaki tekevät poliitikkojen syksystä kiihkeän.

Ville Pernaa ja Ville Pitkänen.
Eduskunnan syysistuntokausi alkaa tänään. Edessä on poikkeusellisen kiireinen syksy, jota värittää eduskuntavaalien läheisyys. Politiikan syksyn kuumimpia puheenaiheita Aamu-tv:ssä arvioivat erikoistutkija Ville Pitkänen Eduskuntatutkimuksen keskuksesta ja Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa.

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa tänään tiistaina. Syksy on poikkeuksellisen kiireinen. Aamu-tv:ssä vierailleet politiikan asiantuntijat arvioivat, että jokainen asia saa käsittelyssä vaalitaktisen sävyn.

- Jokaista päivää sävyttää vaalien läheisyys, sanoo Suomen kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa.

Yksi dramaattinen käänne voi olla Fennovoiman ydinvoimalalupa. Vihreät joutunevat lähtemään hallituksesta, jos ydinvoimalupa tulee hallituksen käsittelyyn, arvioi erikoistutkija Ville Pitkänen Eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Jos vihreät lähtevät, hallituksesta tulee heikko isoissa äänestyksissä ennen vaaleja.

Lisäksi eduskunta keskustelee tiiviisti taloudesta ja sukupuolineutraalista avioliittolaista. Pernaa sanoo kuitenkin, ettei moraalikysymyksenä pidettävä avioliittolaki vaikuta hallituksen pystyssä pysymiseen.

Sekä Pitkänen että Pernaa pitävät tuoreen mielipidekyselyn mielenkiintoisimpana tuloksen SDP:n kannatuksen kasvua.

- Vielä kesällä SDP näytti putoavan, mutta nyt neljän suuren puolueen letka näyttää tiivistyvän. Nyt neljä suurta puoluetta on päässyt yli 15 prosenttin haamurajan.

Pitkänen arvioi, että SDP on saanut kirkastettua näkemyksiään budjettikeskustelussa. Pernaa puolestaan sanoo, että SDP:n kannatuksen kasvuun vaikuttanee myös kokoomuksen kannanotot pienituloisia ajatellen. Lisäksi vasemmistoliitolta on haihtunut oppositioon siirtymisesta tullut noste.

Kansanedustajilla on käsiteltävinään kaikkiaan 250 lakia.