Supon ylitarkastaja CNN:n jihadisti-arviosta: Oikeansuuntainen, mutta luvut voivat olla epätarkkoja

Yhdysvaltalaisen uutiskanavan mukaan Suomesta on lähtenyt muslimiväestön kokoon suhteutettuna varsin paljon jihad-taistelijoita Syyriaan, kanavan käyttämien lukujen mukaan jopa eniten 25 maan vertailussa. Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva huomauttaa, että kanavan käyttämissä luvuissa voi olla epätarkkuuksia pelkästään laskemisen vaikeuden takia.

Kotimaa
Tuomas Portaankorva.
Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.Yle

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva pitää CNN:n arviota Suomesta Syyriaan jihad-taistelijoiksi lähteneiden suhteellisesta määrästä oikeansuuntaisena, mutta huomauttaa, että uutiskanavan käyttämissä luvuissa voi olla epätarkkuuksia.

CNN:n mukaan Suomessa olisi muslimeja 42 000 ja virallisen arvion mukaan heistä noin 30 olisi lähtenyt jihadistiksi Syyriaan, näiden lukujen perusteella muslimiväestön kokoon suhteutettuna eniten 25 maan vertailussa.

– Näissä luvuissa voi olla jonkin verran epätarkkuuksia jo laskemisen vaikeudenkin vuoksi, mutta lopputulos on siinä mielessä oikeansuuntainen, että Euroopankin mittakaavassa me olemme tällä tavalla laskettuna ihan siellä kärkikastissa, hän sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

CNN:n vertailussaan käyttämät numerotiedot eivät ole tarkkoja ainakaan Suomen osalta, sillä muslimeista vain osa on rekisteröitynyt seurakuntiin. Viime vuonna tutkija Tuomas Martikainen arvioi Ylen Ajankohtaiselle Kakkoselle, että Suomessa olisi noin 60 000 muslimia.

Portaankorvan mukaan on vaikea sanoa, miksi Suomi on tilastollinen piikki. Hän kuitenkin muistuttaa, että absoluuttinen luku on pieni.

– Ehkä Syyria vain vetää taisteluun haluavia henkilöitä tällä hetkellä myös Suomesta. Absoluuttisestihan määrä, joka Suomesta on lähtenyt, on pisara meressä, kun muutamista maista näkyy lähteneen tuhansia taistelijoita.

Portaankorvan mukaan varsinkin Syyriasta palaavien kohdalla on riskejä, joita suojelupoliisin on arvioitava.