Kylmän sodan aikana voimissaan ollut radio on edelleen vahva propagandan väline

Perinteiset radioaallot ovat säilyttäneet asemansa valtioiden propagandavälineenä, vaikka televisio ja verkkoviestintä ovatkin tärkeimmät kanavat. Kylmän sodan jälkeen monet propagandaan tarkoitetut radioasemat vaikenivat, mutta osa on yhä äänessä.

media
Kylmän sodan aikaisten radioasemien kuuntelijakortteja
Kylmän sodan aikaiset radioasemat kuuluivat hyvin eri puolilla maailmaa voimakkaiden lähettimien ja laajan lähetysasemaverkon kautta.Pekka Sivukari / Yle

Kylmän sodan aikaan radioaalloilla käytiin kovaa taistelua siitä, kenen sanoma ja näkemys maailmanjärjestyksestä menee tehokkaimmin perille. Kuuntelijoista taisteltiin etenkin idän ja lännen raja-alueilla, Euroopassa.

Vastakkain Yhdysvallat ja Neuvostoliitto - itä ja länsi

Yhdysvallat oli aktiivinen radioaalloilla kylmän sodan aikaan, etenkin Berliinin muurin rakentamisen jälkeen.Radio Free Europe (siirryt toiseen palveluun)(RFE) perustettiin vuonna 1950 alun perin lähettämään ohjelmaa Bulgariaan, Tshekkoslovakiaan, Unkariin ja Puolaan.

Radio Free Europe - radioaseman kuuntelijakortti 1970-luvulla
Radio Free Europe on ollut yksi tehokkaimmista länsimaisen tiedon välityksen radioasemista. Aseman ideologia tulee esille esim. aseman logosta (1971), jossa lukee vapaasti käännettynä: "Jotta tämä Jumalan alla oleva maailma saisi uuden vapauden synnyn".Pekka Sivukari / Yle

Kolme vuotta Radio Free Europe:n jälkeen Yhdysvallat perusti sisaraseman, Radio Libertyn, lähettämään ohjelmaa Neuvostoliittoon venäjäksi ja useilla muilla kielillä. Vuonna 1975 R.Liberty otti ohjelmistoonsa Baltian maiden kielet.

Molempien radioasemien toiminta sai ja saa yhä rahoituksensa Yhdysvaltain kongressilta.

Neuvostoliiton ei tarvinnut lähteä informaatiosodassa merta edemmäksi, sillä maalla oli runsaasti lähettimiä käytössään jo omalla maaperällään. Vanhojen putkiradioiden ja vaatimattomien antennien kuuluvuusalueella oli koko Eurooppa ja muukin maailma.

Neuvostoliiton radiotoiminta poikkesi länsimaisten yhtiöiden propagandatoiminnasta siinä, että sama yhtiö vastasi myös kotimaan lähetystoiminnasta.

Radiopropaganda ei lyönyt kuuntelijaa korville

Kylmän sodan radiopropaganda ei kuulostanut erityisen rajulta, ainakaan suomalaisesta kuuntelijasta. Tämän artikkelin kirjoittaja seurasi 1960- ja 1970- luvun vaihteessa aktiivisesti keskeisiä propaganda-asemia ja niiden ohjelmisto koostui lähinnä lähettäjämaan saavutusten kertomisista. Maailmanjärjestyksen muuttuminen on tosin murentanut 40 vuoden takaisia käsityksiä niin idän kuin lännenkin arkitodellisuudesta.

Radio Liberty
Radio Liberty suuntasi lähetyksensä useilla eri kielillä Neuvostoliittoon.Pekka Sivukari / Yle

Tutkijan mielestä propaganda käsitteenä ei ole aivan yksiselitteinen.

– Propaganda on kaikkea sellaista tietoa, jolla pyritään vaikuttamaan vastaanottajaan. Usein propaganda liitetään Natsi-Saksan propagandaan, vaikka kyse jostain muusta.

– Ennen puhuttiin esimerkiksi kaupallisesta propagandasta, kun se on nykyisin mainontaa. 2000-luvulla monet maat ovatkin panostaneet yleisradiotoimintaan myös markkinointimielessä, sanoo Tampereen yliopiston tiedotusopin professori Heikki Luostarinen.

Radio Station Peace and Progress oli osa Neuvostoliiton informaatiokoneistoa
Radio Station Peace and Progress oli osa Neuvostoliiton informaatiokoneistoa.Pekka Sivukari / Yle

Luostarinen sanoo yleisradiotoiminnalla olevan edelleen vankka asema valtioiden ulkoisessa tiedotuksessa.

Esimerkkeinä valtiollisesta ja kansainvälisestä ovat edelleen toimivat Radio Free Europe / Radio Liberty jaVenäjän ääni (siirryt toiseen palveluun).

Osa eri radioyhtiöiden lähetyksistä on vuosien myötä siirtynyt verkkoon tai satelliiteille.

Myös Kiina on Luostarisen mukaan aktiivinen omien rajojensa ulkopuolella, sillä valtiollinen China Radio International lähettää ohjelmaa eri puolilla maailmaa useilla eri kielillä.

Vaikka radioaallot ovatkin tärkeä uutisten ja näkökantojen välityksen keino useissa maailman osissa, niin professori Heikki Luostarinen sanoo television ja verkon olevan edelleen tärkeimmät tietoväylät kansainvälisessä tiedottamisessa.