Tutkija: Naton huippukokouksessa päätettäneen varastoida aseita Viroon

Tutkija Pauli Järvenpää arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että Naton huippukokouksessa päätettäneen sijoittaa sotilaita ja aseita Viroon.

Ukraina
Tallinna.

Viron puolustusministeriön rahoittamassa kansainvälisessä tutkimuskeskuksessa työskentelevä tutkija, valtiotieteen tohtori Pauli Järvenpää arvioi, että torstaina ja perjantaina järjestettävässä Naton huippukokouksessa päätettäneen asettaa sotilaita ja aseita Viroon.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tulee keskiviikkona vierailulle Tallinnaan juuri ennen Nato-kokousta.

– Sillä on virolaisille äärettömän suuri symboliarvo, Järvenpää sanoi.

Baltian maat, kuten Viro, toivovat Natolta vahvistuksia itärajalle. Muun muassa näissä kysymyksissä haetaan yhteisymmärrystä torstaina alkavassa Nato-maiden huippukokouksessa.

– Virolaiset ovat tietoni mukaan argumentoineet hyvin voimakkaasti Naton sisäisissä kokouksissa lisää tukea Baltialle, kertoi Järvenpää.

Järvenpää kertoi vielä julkistamattomasta paperista, jonka mukaan Viron alueelle tulisi sotilaita rotaatioperiaatteella, niin että sotilaat ovat yhdysvaltalaisia, mutta myös muista maista. Järvenpään mukaan tulossa on ilmeisesti myös lisää sotaharjoituksia.

– Paljon tällaista sotilaallista tukea mitä virolaiset ovat toivoneet ilmeisesti tullaan Walesin kokouksessa päättämään, sanoi Järvenpää.

Järvenpään mukaan Virossä nähdään erittäin vahvana signaalina mahdollisuus etukäteisvarastoihin. Viroon siis saatetaan varastoida panssarivaunuja, raskaita aseita, miehistökuljetusvaunuja ja tykkejä.

– Hädän hetkellä tänne tulisi nopeasti joukkoja, jotka ottaisivat käyttöön nämä aseet, kertoi Järvenpää.

Virossa Itä-Ukraina nähdään "menetettynä maana"

Järvenpään mukaan Viron historia vaikuttaa siihen, miten maassa suhtaudutaan Ukrainan kriisiin.

– Nämä arviot kumpuavat Viron omasta tilanteesta. Täällä neljännes kansasta on venäjänkielisiä. Joka tapauksessa on teoriassa mahdollista, että täälläkin syntyisi levottomuuksia ja poliittisia vaikeuksia tulisi, Järvenpää sanoi.

Järvenpää kuitenkin korosti, ettei mitään levottomuuksia tai edes merkkejä levottomuuksista ole aistittavissa Virossa.

– Viro ja muut Baltian maat ovat tietysti sotillallisessa mielessä etulinjan maita. Paljon se mitä tapahtuu Ukrainassa on ainakin jollakin tasolla pelättävissä tapahtuvaksi myös muissa Baltian maissa, ainakin Latviassa, arvioi Järvenpää.

Järvenpään mukaan yleinen käsitys Virossa on, että elleivät pakotteet pure niin itäinen Ukraina tulee olemaan jossain muodossa "menetettyä maata".

– Itä-Ukrainassa käydään sotaa. Sodan lopputulos voi käytännössä olla ainoastaan se, että separatistit pääsevät Venäjän avustuksella tavoitteeseensa, Järvenpää arvioi.