1. yle.fi
  2. Uutiset

Ebola uhkaa johtaa ruokapulaan Länsi-Afrikassa

FAO:n mukaan sadot ovat vaarassa ja ruuan hinta nousussa. Tilanteen ennakoidaan pahenevan tulevina kuukausina.

Ulkomaat
West Pointin kaupungin asukkaat saivat ruoka-apua Monroviassa, Liberiassa 21. elokuuta.
West Pointin kaupungin asukkaat saivat ruoka-apua Monroviassa, Liberiassa 21. elokuuta.Ahmed Jallanzo / EPA

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO varoittaa (siirryt toiseen palveluun) Ebola-epidemian vaikutuksista Länsi-Afrikan ruokatilanteeseen. Eniten FAO on huolissaan Liberiasta, Sierra Leonesta ja Guineasta.

Ebolan takia julistetut matkustuskiellot ja karanteenialueet ovat johtaneet siihen, että ihmiset ovat hamstranneet ruokaa. Elintarvikkeista on paikoin pulaa, ja hinnat nousevat jatkuvasti.

– Jo ennen epidemian puhkeamista jotkin alueiden kotitalouksista käyttivät jopa 80 prosenttia tuloistaan ruokaan. Uusimmat hintapiikit vievät ruuat täysin näiden perheiden ulottumattomiin, kertoo FAO:n Dakarin-toimiston johtaja Vincent Martin.

Pian alkavan sadonkorjuun näkymiä on laskettu tärkeimpien kasvien eli riisin ja maissin osalta: pelloille ei saada riittävästi työvoimaa liikkumisrajoitusten takia. Myös rahakasvien, kuten palmuöljyn, kaakaon ja kumin, sadot uhkaavat jäädä pieniksi.

Raja-asemien sulkemiset ja satamakuljetusten vähentäminen lisäävät hintapaineita entisestään.

Tilannetta helpottaakseen Maailman ruokaohjelma WFP on aloittanut erityisen apuoperaation. Tulevien kolmen kuukauden aikana Ebola-alueen 1,3 miljoonalle ihmiselle on tarkoitus toimittaa 65 000 tonnia fuokaa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi