1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Posti kokeilee uutta jakelutapaa – tiistaisin mainokset jäävät jakamatta

Posti jättää yrityskirjeet jakamatta tiistaisin Riihimäellä. Kokeilu alkaa Riihimäellä syyskuun toinen päivä. Tarkoituksena on kokeilla uutta jakelutapaa, koska postimäärät ovat vähentyneet ja sähköinen viestintä lisääntynyt.

Kotimaan uutiset
Kuvassa mies jakaa postia.
Minna Mustonen / Yle

Posti kokeilee Riihimäellä uutta jakelutapaa. Käytännössä uusi jakelumalli tarkoittaa sitä, että tiistaisin ei jaeta yrityspostia. Sen sijaan postilain määrittelemät tuotteet kulkevat tiistaisinkin normaalisti, kertoo Postin suunnittelija Tony Latva Riihimäeltä. Tavalliset kuluttajat huomaavat jakelutapakokeilun sillä tavalla, että tiistaisin tulee vähemmän postia.

– Roskapostia ei tule, koska mainoksia ei jaeta tiistaisin. Silloin jaetaan vain peruspalvelutuotteet eli tällaiset yksityishenkilöiden maksamat ja toisilleen lähettämät kirjeitä ja paketit, pikakirjeet ja kirjatut kirjeet.

Tony Latva muistuttaa, että tiistaisin ei myöskään jaeta aikakauslehtiä, mutta sanomalehdet kylläkin.

Jakelupäällekkäisyyksiä puretaan

Riihimäellä saattaa joskus nähdä kaksi peräkanaa ajavaa postin autoa, joista toinen tuo yrittäjälle pakettipostia ja toinen kirjepostia. Tony Latvan mukaan kokeilun yhtenä tarkoituksena onkin juuri näiden päällekkäisyyksien poistaminen.

– Vuoden alustahan meidän logistiikkapalvelukuljetukset ja perusjakelu yhdistyvät yhdeksi postiksi. Eihän tämä muutos ihan tavalliselle kuluttaja-asiakkaalle näy eli jatkossakin isoilla autoilla kuljetetaan isoja lähetyksiä ja pienellä autolla pienempiä.

Tiistaina posti voi tulla aiempaa aikaisemmin

Jakelutapakokeilu voi myös muuttaa jonkin verran postinjakoaikoja etenkin tiistaisin. Postissa on käytössä työaikojen vaihtelujärjestelmä. Tony Latvan mukaan Riihimäen jakelutapakokeilussa jakajille tehdäänkin tiistaiksi vähän lyhyemmät ja keskiviikoksi puolestaan vähän pitemmät työpäivät.

– Paikka paikoin voi tulla villejäkin aikataulumuutoksia. Koska työpäiväkin on tiistaisin lyhyempi kuin tavallisina jakelupäivinä ja jakajilla on paljon vähemmän jaettavaa kuin normitiistaisin, niin posti voidaan jakaa jopa aikaisemmin kuin tavanomaisena tiistaina.

Lue seuraavaksi