1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Miksi Etelämantereen rannikolla vedenpinta on korkeammalla kuin muualla?

Merenpinta nousee Etelämantereen alueella noin kaksi milliä nopeammin kuin muualla Eteläisellä Tyynellämerellä. Ilmiö selittynee veden makeudella ja lämpötilalla.

Etelämantereen rannikkoa Australian alueella. Kuva: Torsten Blackwood / EPA

Valtamerten tutkijat ovat jo kauan tienneet, että jäätiköiden sulamisesta ja lämpölaajenemisesta johtuen merten pinnat nousevat. Hämmennystä on aiheuttanut tarkoista tutkimuslaitteista saatu tieto, että Etelämantereen rannikkoseudulla nousu on nopeampaa kuin muualla.

Vuosina 1992 - 2011 Etelämantereen rannikolla merenpinta nousi keskimäärin kaksi millimetriä vuodessa enemmän kuin muualla Eteläisen Tyynenmeren alueella.

Southamptonin yliopiston tutkijaryhmä uskoo löytäneensä vastauksen arvoitukseen. Nature Geoscience -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa artikkelissaan tutkijat arvelevat ilmiön liittyvän Etelämantereen mannerjään valtavaan sulamiseen.

Laskelmien mukaan Etelämantereen sisäosissa tapahtuu nopeaa sulamista. Mantereelta purkautuu mereen vuosittain "ylimääräistä" makeaa vettä noin 350 miljardia tonnia .

Mereen laskeva makea sulavesi saa aikaan havaittavan "pullistuman" Etelämantereen ympärille. Tämä johtuu siitä, että sulavesi on merivettä lämpimämpää, mikä saa aikaan lämpölaajenemista. Toisaalta makea vesi on koostumukseltaan vähemmän tiheää kuin suolainen vesi, mikä voimistaa ilmiötä.

Aikaisemmin tutkijat olivat arvelleet, että kyse olisi merien virtauksista ja tuulista, jotka painaisivat vettä Etelämantereen rantaa. Uusi tutkimus tyrmää tämän ajatuksen.

Satelliittihavainnoista ilmenee, että Etelämantereen mannerjää sulaa nopeaa tahtia. Sen sijaan merijää laajenee ja nyt jopa ennätysluvuissa. Tutkijoiden mukaan laajeneminen on vähäistä ja hyvin alueellista.

Tutkimuksesta kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).