Hyppää sisältöön

Kokkolan teatterin jättävä Sini Pesonen: Yhteistyötä ennemmin kuin eristäytymistä

Alkava kausi on teatterinjohtaja Sini Pesoselle viimeinen Kokkolan kaupunginteatterin ruorissa. Hän sanoo, että vuosia ovat leimanneet haasteet ja talouspaineet. Paremman talouden turvin olisi syntynyt esimerkiksi musikaali ja muutenkin enemmän musiikkiteatteria.

Kokkolan kaupunginteatterin teatterinjohtaja Sini Pesonen. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Sini Pesonen ja dramaturgi-ohjaaja Jussi Moila siirtyivät Kokkolaan helsinkiläisestä Nirvana-teatterista. Pesonen aloitti teatterinjohtajana elokuussa 2012, Moila vuoden 2013 alusta. Alkava kausi on viimeinen. Pesonen kuvaa aikaa Kokkolassa ristiriitaiseksi ja taloudellisten paineiden sävyttämäksi.

– Asioita ei ole voitu tehdä ohjelmisto edellä. Olemme silti yrittäneet pitää linjan, jonka vuoksi meidät valittiin.

Asioita ei ole voitu tehdä ohjelmisto edellä. Olemme silti yrittäneet pitää linjan, jonka vuoksi meidät valittiin

Jos rahaa olisi ollut enemmän, Kokkolan kaupunginteatterissa olisi Pesosen aikana nähty musikaali ja muutenkin enemmän musiikkiteatteria.

Suurimmat paineet ovat Pesosen mukaan syntyneet siitä, ettei ohjelmistolla ole lähdetty kosiskelemaan yleisöä, vaan etsitty tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita.

– Että muuallakin kuin Helsingissä nähtäisiin kiinnostavia, puhuttelevia esityksiä.

Uuden alkua ja lähestyvän lopun helpotusta

Viimeistä kauttaan Pesonen aloittaa osin uusien näyttelijöiden kanssa, mikä saa aikaan osittaista uuden alun tunnetta. Silti ilmassa on jo helpotustakin:

– Jollain tapaa ne paineet eivät tunnu niin suurilta enää.

Että pidettäisiin kiinni muista pienistä laitosteattereista ja ryhmistä – pyrittäisiin yhdistymään enemmän kuin eristäytymään tai sulkeutumaan

Hän toivoo, että yhteistyö tekijöiden välillä jatkuisi ja yhteistuotantoja nähtäisiin tulevaisuudessakin:

– Että pidettäisiin kiinni muista pienistä laitosteattereista ja ryhmistä – pyrittäisiin yhdistymään enemmän kuin eristäytymään tai sulkeutumaan.

Kokkolan kaupunginteatteriin hän toivoo saatavan nuoria, kiinnostavia tekijöitä jatkossakin. Tekemisen Pesonen soisi jatkuvan kunnianhimoisena, muttei ryppyotsaisena.

Kokkolan kaupunginteatterin syyskausi alkaa paikallisen kirjoittajan Leena Nygårdin lastennäytelmällä Kujakatti Antero. Ilmastointiremontin vuoksi evakkotiloissa ensiesityksensä saa Anna Viitalan Marian lapset, joka kuvaa hengellisen johtajan Maria Åkerblomin elämää. Miika Nousiaisen Metsäjätti saa ensi-iltansa marraskuussa.