Laavavirta etenee Islannissa – video

Tulivuorenpurkaus jatkuu Bardarbungan tulivuoresta ja sen ympäristössä. Purkausaukosta valunut laava peittää jo kolmen neliökilometrin alueen.

Ulkomaat
Mies laavavirran vierellä Holohraunin laavakentällä lähellä purkausaukkoa.
Tulivuorenpurkaus jatkuu Bardarbungan tulivuoresta ja sen ympäristöstä. Purkausaukosta valunut laava peittää jo 3 neliökilometrin alueen.

Islannissa tulivuorenpurkaus Bardarbungan tulivuoresta ja sen ympäristössä jatkuu. Islannin rannikkovartiosto kuvasi maanantaina ilmasta purkausaluetta Bardarbungan tulivuoren ympäristössä Dyngjujökullin jäätiköllä ja Holohraunin laavakentällä. Laavavirran reunalla on käynyt useita kuvaus- ja tutkijaryhmiä.

Maanantaina iltapäivällä viranomaiset eivät rekisteröineet juurikaan seismistä aktiivisuutta, mutta tiistaiyönä havaittiin yli sata maanjäristystä. Suurimman tiistaiöisen järistyksen voimakkuus oli 3.1, joidenkin maanantaisten järistysten voimakkuus oli jopa viisi. Jotkin järistyksistä havaittiin Dygnjujökullin jäätikön alla.

Maanantaina purkausaukosta nousi laavan lisäksi vain erilaisia kaasuja ja vesihöyryä. Mahdollisesta tuhkapilvestä ei ollut havaintoja myöskään tiistaina purkauksen tyypistä johtuen.

Purkauksen tuottama laavakenttä oli maanantaina noin kolmen neliökilometrin laajuinen. Purkausraosta nousi maanantaina noin sata kuutiota laavaa sekunnissa. Laavavirran arvioidaan ulottuvan lähes kahden kilometrin etäisyydelle purkausraosta. Purkaus syöksi laavaa jopa sadan metrin korkeuteen.

Islannin yleisradioyhtiön haastatteleman silminnäkijän mukaan purkaus on kuitenkin voimistunut tiistain aikana. Hänen mukaansa laavavirta purkausaukosta oli ollut huomattavaa ja hän oli havainnut voimakasta seismistä aktiivisuutta purkaushalkeaman pohjoispäässä.

”Jäätikönalainen purkaus on mahdollinen”

Suurimmat purkausraot sijaitsevat Holuhraunin laavakentällä Bardarbungan tulivuoren pohjoispuolella. Islannin yliopiston tulivuoritutkija Armann Höskuldssonin mukaan purkaus saattaa olla muutamassa päivässä, jos se jatkuu samalla tavalla kuin aiemmin. Hän kuvaili maanantaina purkausta ”kääpiömäiseksi”.

Holuhraunin laavakentän purkausaukko sijaitsee kuitenkin Vatnajökullin jäätikön Dyngjujökull-nimisen osan lähistössä ja maanalainen laavavirta, joka syöttää laavaa purkausaukkoon, on peräisin jäätikön alla sijaitsevasta Bardarbungan tulivuoresta muutaman kymmenen kilometrin päässä purkauksesta. Pienikokoinen jäätikönalainen purkaus tapahtuikin jokin aika sitten.

– Uusi jäätikönalainen purkaus on hyvinkin mahdollinen. Jos sellainen purkaus tapahtuisi lähellä jäätikön reunaa, se synnyttäisi hyökytulvia, jotka uhkaisivat Islannin koillisosan asukkaita ja infrastruktuuria, Höskuldsson totesi.