Maatalouslomittajien työturvallisuus kohenee sähköturvallisuusriskit tunnistamalla

Monilla tiloilla on vaarallisia sähkölaitteita ja -kytkentöjä, vaikka niiden tarkastamisesta on määrätty laissa. Lomittajien koulutuksella halutaan varmistaa heidän turvallinen työntekonsa.

Kotimaa
Maatalouslomittaja reenaa sähkökaapin kanssa
Anne Savin / Yle

Maatalouslomittajien työturvallisuutta parannetaan kouluttamalla heitä tunnistamaan maatiloilla piileviä sähköturvallisuusriskejä.

Kirkkonummelainen yritys Agro-Elektro on kouluttanut Suomessa jo kolme tuhatta lomittajaa.

– Meidän koulutettavat kertovat päivittäin tilanteista, joissa he ovat saaneet pieniä sähköiskuja tai joissa on ollut vaaran paikkoja, kertoo toinen koulutuksen vetäjistä, agronomi Veikko Tertsunen.

Meidän koulutettavat kertovat päivittäin sellaisista tilanteista, joissa he ovat saaneet pieniä sähköiskuja.

Veikko Tertsunen

Hän on vetänyt vaimonsa Sirpa Tertsusen kanssa koulutuksia seitsemän vuotta.

Sähköonnettomuudet usein vakavia

Vaikka maatilojen sähkölaitteita ja -kytkentöjä pitäisi tarkastaa säännöllisesti, tilanne voi tilalla muuttua nopeasti.

– Jos esimerkiksi eläin pääsee eläintilassa irti, sehän voi yöaikana rusikoida sähköt sellaiseen kuntoon, että vaikka illalla kaikki on lähtiessä kunnossa, niin aamulla siellä on hengenvaarallisia paikkoja.

Sähköonnettomuudet ovat yleensä vakavia ja aiheuttavat myös tulipaloja.

– Meillä on tiloja, jossa lomittaja on aamulla tullut tilalle, niin siellä on ollut kymmenen kuollutta lehmää, kun sähköt ovat aiheuttaneet tämmöisen onnettomuuden, kertoo Tertsunen.

Lomittajilta vaaditaan tiloilla erityistä tarkkuutta myös siksi, että heidän työympäristönsä vaihtuvat jatkuvasti. Veikko Tertsunen uskoo, että valistus on paras tapa vaikuttaa lomittajien työturvallisuuteen.

– He ovat aikuisia ihmisiä ja heillä on hyvä työkokemus, joten uskomme, että avaamalla heidän silmänsä voimme auttaa heitä välttämään vaaran.