1. yle.fi
  2. Uutiset

Herkkutatti on kotimaisten metsien arvoituksellinen sieni – satoa ei voi ennakoida eikä viljelykään onnistu

Herkkutattia ei voi hallita, eikä sen takia myöskään viljellä. Kuuma kesä ja pitkät elokuun viileät sateet saivat herkkutattien rihmastot villiintymään. Biologi Jouni Issakaisen mukaan tarkkaa syytä huippusatoon ei voi kuitenkaan tietää.

luonto
Herkkutatteja metsässä.
Herkkutatteja on nyt paljon metsissä.Sami Tammi / Yle

Suomen metsistä löytyy tällä hetkellä ennätysmäärä herkkutatteja. Määrän lisäksi poimijat ovat hämmästelleet niiden hyvälaatuisuutta.

– Ainakin tatit ovat voineet tänä syksynä kasvaa tasaisesti ja nopeasti, niin että tuholaiset ovat ehkä olleet hieman myöhässä. Hyönteisiä on ollut niukasti niitä vaivaamassa, tietää Turun sieniseuran puheenjohtaja, biologi Jouni Issakainen.

Issakainen ei myönnä, että kuluva sienivuosi olisi kuitenkaan poikkeuksellinen.

– Sanotaan, että menossa on erikoinen vuosi. Kesä oli erittäin kuiva ja rasitti sieniä kovasti. Kuivuutta kompensoi kuitenkin pitkät kolmen viikon sateet. Se näyttää riittäneen ainakin herkkutateille ja haperoille.

Noin puolet Suomessa poimituista herkkutateista menee vientiin. Puolassa kuivatuista herkkutateista voi kaupassa joutua pulittamaan jopa 200 euroa kilolta.

– Miettikää, mitä herkkuja meillä on ihan lähimetsissä, ihmettelee Jouni Issakainen.

Herkkutattia ei voi hallita

Herkkutatti on yleinen sieni Suomessa ja sitä löytyy useimmista metsistä. Herkkutatin rihmasto ei kuitenkaan pysty tuottamaan sieniä joka vuosi.

Miettikää, mitä herkkuja meillä on ihan lähimetsissä.

Jouni Issakainen

– Herkkutatti suosii sopivan iäkästä metsätyyppiä. Tällä hetkellä ehkä vuosia sitten myllättyjen ojien läheisyydet metsien laidoissa ovat olleet parhaita herkkutattien löytöpaikkoja.

Herkkutatin kasvun perusedellytys on, että se voi elää yhteiselämää eli symbioosissa puun kanssa. Issakainen kertoo, että sammalvällyjen alla tapahtuva muhinointi on vielä kuitenkin tieteellekin hieman epäselvää.

– Herkkutattirodusta tai -lajista riippuen toiset pitävät sammaleisesta kuusikosta, jossa on kariketta lahoamassa sammaleen alla. Toiset taas suosivat mäntykangasta.

Herkkutatti on arvoituksellinen sieni, jota ei voi täysin hallita.

– Esimerkiksi puuta lahottavia sieniä voidaan viljellä hallitusti ulkona tai sisätiloissa, mutta herkkutatti ei vielä taivu viljeltäväksi, sanoo Jouni Issakainen.

Pillin väri kertoo sienen iän

Herkkutatti on parhaimmillaan nuorena ja kiinteänä. Pillien väristä voi tarkistaa sienen iän. Valkoinen pillistö kertoo sienen olevan parhaimmillaan.

– Sen jälkeen tulee lyhyt keltapillinen vaihe, ja sitten vihreäpillinen. Vielä silloinkin sieni on käytettävissä, mutta vähitellen se sitten siitä pehmenee.

– Hyväkuntoisia herkkutatteja voi käyttää kaikissa vaiheissa, mutta nuori sieni kestää parhaiten säilytystä, neuvoo Issakainen.

Sosiaalinen media on parhaillaan pullollaan tattikuvia ja saa untuvikot sienestäjät innostumaan sienestämisestä.

– Sienestäminen on turvallista, kunhan tunnistaa muutamat vaaralliset sienet. Myös herkkutatin sekoittaminen on mahdollista. Sappitatti on tällainen tyypillinen esimerkki, johon ensikertalainen saattaa sen sotkea.

Kuivattujen sienten alkuperä korjattu 3.9. kello 08.10. Kuivatut sienet tulevat Puolasta, ei Italiasta.

Lue seuraavaksi