1. yle.fi
  2. Uutiset

"Lähtisivätkö helsinkiläiset synnyttämään Lahteen tai päinvastoin?"

Länsi-Pohjan keskussairaalassa seurataan tarkkaan pienten synnytyssairaaloiden lakkautusuhasta kummunnutta keskustelua. Erityisesti ihmetyttää, kuinka etäisyyksiä ei nähdä samalla tavalla eri puolilla Suomea.

Kotimaan uutiset
Synnytyssali
Risto Koskinen / Yle

Noin 700 synnytystä vuositasolla hoitavan Länsi-Pohjan keskussairaalan tulevaisuus on vaakalaudalla, kun vireillä olevaan päivystysasetukseen on määritelty tuhannen synnytyksen alaraja.

Kuolleisuuden kohdalla luvut voi katsoa pienten synnytyssairaaloiden eduksi.

Eila Knuuti

Ylilääkäri Eila Knuuti epäilee, että kunnon perusteluita sille ei ole.

– Se ei ainakaan perustu mihinkään tietoon eikä dokumenttiin. THL on kerännyt vuosikaudet tilastotietoa komplikaatioista ja sen pahimmankin eli kuolleisuuden kohdalla luvut voi katsoa pienten synnytyssairaaloiden eduksi, Knuuti sanoo.

Välimatkat ovat Knuutin mielestä avainasia koko keskustelussa.

– Etäisyys on se ongelma. Jos ajatellaan, että Pietarsaari ja Vaasa ovat 30 kilometrin etäisyydellä toisistaan, niin silloinhan oli järkevää lopettaa Pietarsaari. Tilannetta voi verrata siihen, että meillä olisi täällä Torniossa oma synnytysklinikka, niin kuin joskus 60-luvulla olikin. Kysynpä vain, lähtisivätkö helsinkiläiset synnyttämään Lahteen tai päinvastoin. Välimatka on sama, Knuuti toteaa.

Hölmöläisten hommaa

Synnytyslääkäri Pia Vittaniemen mukaan suuret sairaalat eivät välttämättä voi ottaa synnyttäjää vastaan, jos synnytys ei olekaan kunnolla käynnissä.

Eipä siinä puudutuksia anneta, jos maantien päällä ollaan.

Pia Vittaniemi

– Eräskin jouduttiin lähettämään lääketieteellisin syin Ouluun synnyttämään ja hänet palautettiin vielä kotiin Tornioon. Kun hän lopulta lähti synnytysreissulle, hän synnytti heti perille päästyään. Siinä jäi kivun lievitykset antamatta. Eipä siinä puudutuksia anneta, jos maantien päällä ollaan, Vittaniemi huomauttaa.

Kätilö Marjo Simoskan mukaan Länsi-Pohjassa on vuodessa kymmenkunta sellaista synnytystä, jossa kiirettä on pitänyt Länskäänkin ehtimisessä. Synnytysmatkojen pidentyessä ambulansseistakin voisi tulla pulaa.

– Siinäpä se onkin, kustannuslaskelmia ei ole tehty, eikä matkojen haittoja ja vaaroja ole huomioitu. Kyllä tämä on ihan hölmöläisten hommaa, Knuuti lataa.

Jalkatyötä oman työn ohessa

Kätilöt Marjo Simoska ja Tanja Kaarre ovat tehneet ahkerasti jalkatyötä paikallisen synnytysosaston puolesta.

Nimienkeräyslaatikko synnärin säilymiseksi
Esimerkiksi Länsi-Pohjan keskussairaalan aulassa kerätään allekirjoituksia synnäreiden lakkauttamista vastaan.Risto Koskinen / Yle

– Heinäkuun puolivälin paikkeilla on alettu kerätä aktiivisesti nimiä kansalaisaloitteeseen. Nimiä on kerätty esimerkiksi messuilla ja keräyspisteitä on ollut muun muassa kirjastoissa. Ihmiset ovat olleet hyvin mukana ja kerääjinäkin, Simoska kiittelee.

Ymmärrystä sosiaali-ja terveysministeriön kaavailuihin ei kätilöillä oikein riitä.

– Tuntuu kuin koko seutukuntaa oltaisiin etelästä ajamassa alas, Kaarre huokaa.

Lue seuraavaksi