1. yle.fi
  2. Uutiset

Lemmenjoen tunturista löytyi poikkeuksellinen kantarelliesiintymä

Eteläsuomalaiset miehet kokivat vaellusretkellään kotoisan yllätyksen elokuun lopussa. Noin kymmenen kilometrin päässä Vaskojoen tuvasta heidän eteensä levittäytyi keltainen sienipelto. Paikallisten mukaan miehet löysivät Suomen pohjoisimman kantarelliesiintymän.

luonto
Kantarellin poimijoita Lemmenjoella
Visa Kivisaari

Vaeltajat olivat palaamassa Lemmenjoen Vaskojoelta kohti Njurgulahtea, kun he äkkäsivät kotiperältä Etelä-Suomesta tutut sienet. Järvenpääläinen Patrick Almgren sanoo porukan hämmästyneen sienten paljoutta.

- Kantarelleja oli noin 25 neliön alueella niin valtavasti, että piti askelta varoa.

Yhdellä kaveruksista sattui olemaan mukana joutilas muovipussi, joka täytettiin hetkessä iltaevästä varten, mutta Patrick Almgrenin mukaan kantarelleja jäi poimimatta ainakin toinen mokoma ellei enemmänkin.

Kantarelleja oli noin 25 neliön alueella niin valtavasti, että piti askelta varoa.

Järvenpääläinen Patrick Almgren

Etelän miehet eivät osanneet aluksi pitää löytöään mitenkään harvinaisena, koska eivät ole varsinasesti sienimiehiä. Vasta Ahkun tuvalla paikallisia kohdatessaan he ymmärsivät, ettei sienilöytö ollut aivan jokapäiväinen.

- Paikalliset ihmiset nimittivät löytömme Suomen pohjoisimmaksi kantarellisaaliiksi. Patrick Almgren kertoo.

Erikoisissa kantarellilöydöissä on aina harhautumisen vaara. On nimittäin olemassa myös valevahvero, joka on hyvin samannäköinen kuin aito.

- Eivät olleet valetta! Niin paljon olen pienenä äidin kanssa metsässä käynyt, että valevahveron ja kantarellin erotan kyllä toisistaan. Kantarelleilta ne maistuivatkin, valevahverot eivät ole niin maukkaita, Patrick Almgren vakuuttaa.

Yhä ylemmäs?

Metsähallituksen luonnonsuojelun aluepäällikön Päivi Paalamon mukaan kantarelleja eli keltavahveroita on havaittu useilla tunturialueilla. Jo pitempään on ollut tiedossa, että kantarelleja esiintyy Saariselkä-Kiilopää -alueen tunturikoivikoista. Lajia on tavattu myös Ivalossa sekä itärajalla Tsarmitunturissa UK-puiston pohjoispuolella.

Paalamon mukaan tieteellistä tutkimusta kantarellin leviämisestä Lappiin ei ole tehty. Tähän saakka kantarellin runsaampien esiintymien rajana on pidetty Oulu - Kuusamo linjan eteläpuolta.

Lue seuraavaksi