1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotiiko Ukrainassa todella myös suomalaisia – "täysin mahdollista"

BBC:n mukaan myös Suomen kansalaisia on mukana vapaaehtoisena Ukrainan sodassa. Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kertoo, että mahdollisuutta suomalaisista Ukrainan taisteluissa ei voi poissulkea.

Kotimaan uutiset
Ukrainan sotilaita.
Ukrainan sotilaita "Azov"-pataljoonasta vartioi Mariupolin tukikohtaa 31. elokuuta.Alexander Ermochenko / EPA

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo verkkosivuillaan Ukrainan sodan houkuttelevan ulkomaisia taistelijoita myös Suomesta.

Ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Teemu Turunen kertoo, ettei ulkoministeriöllä ole tietoa suomalaisista Ukrainan sodassa.

Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva arvioi, että mahdollisuutta suomalaisista "palkkasotilaista" Ukrainassa ei voi poissulkea.

– Mitään vahvistettua tietoa sellaisesta ei kuitenkaan ole, Portaankorva sanoo.

BBC:n pitkässä ulkomaisia sotilaita käsittelevässä artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) mainitaan useiden muiden maiden lisäksi myös Suomi.

Artikkelissa luetellaan kansalaisuuksia, joita on raportoitu olevan mukana Ukrainan hallituksen joukoissa vähäisin henkilömäärin. Tässä listassa mainitaan muun muassa Norjan, Kanadan ja Venäjän lisäksi Suomi.

"Suomalaisia voi olla kummalla tahansa puolella konfliktia"

Sotilasasiantuntija Arto Pulkki pitää täysin mahdollisena, että suomalaisia voi olla mukana Ukrainan sodassa.

– Pidän täysin mahdollisena, että Suomessa asuneita henkilöitä, jopa syntyperäisiä suomalaisia voi olla kummalla tahansa puolella konfliktia, Pulkki sanoo.

Pulkin mukaan varsinaisten aseellisten tehtävien lisäksi kysymykseen tulevat myös erilaiset humanitaariset tehtävät.

Pulkki korostaa, ettei hänen arvionsa perustu tietoon yksittäisistä suomalaisista, vaan kokemukseen aiemmista konflikteista.

– Suomalaisia ja Suomessa asuneita henkilöitä on lähtenyt kaikkiin eurooppalaisiin konflikteihin ja monin konflikteihin Euroopan ulkopuolella, sanoo Pulkki.

Pulkki arvioi, että motiiveja lähteä mukaan sotaan on monenlaisia.

– Vaihdellen aina seikkailunhalusta tosiasiallisiin siteisiin kyseiselle alueelle, Pulkki kertoo.

"Harvalla ukrainalaisella on kaksoiskansalaisuus"

Suomessa toimivan Ukrainalaisten yhdistyksen sihteeri Gennadi Naumovilla ei ole tietoa vapaaehtoisesti Ukrainan puolella taistelevista suomalaisista tai Suomessa asuneista ukrainalaisista.

Hän ei myöskään ole kuullut Ukrainan armeijan virallisesti kutsuneen Suomessa asuvia Ukrainan kansalaisia armeijan riveihin.

Naumovin mukaan Suomessa asuu noin 1000–5000 ukranalaistaustaista laskutavasta riippuen. Naumov kertoo, että heistä harvoilla on kaksoiskansalaisuus, sillä yleensä Ukraina ei sellaista hyväksy.

– Jos Ukrainan kansalainen asuu maan rajan ulkopuolella, häntä ei kutsuta armeijaan, Naumov sanoo.

Naumovin mukaan jos ukrainalainen ei ole tehnyt virallista ilmoitusta maasta pois muuttamisesta, niin mahdollinen kutsu menee Ukrainan osoitteeseen, vaikkapa vanhemmille. Jos tuolloin ilmoitetaan, että henkilö on muuttanut maasta, ei asia etene.

Lue seuraavaksi