Leikkipaikoilta löytyvät käytetyt huumeneulat huolestuttavat vanhempia Mikkelissä

Pääkaupunkiseudulla ongelmaa on pyritty ratkaisemaan esimerkiksi hankkimalla metallisia roskiksia käytetyille neuloille, kertoo Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Sainio.

Terveys ja hyvinvointi
Huumeruisku rappusilla
Antti Eintola / Yle

Ison kiven takaa, tutulta leikkipaikalta 7-vuotias Oskari löysi käytetyn huumeneulan. Neuvokkaat naapurin tytöt tunnistivat esineen ja riensivät kertomaan Oskarin äidille Ulla Juutille.

– Naapurin tytöt tulivat kertomaan, että lapseni leikkii huumeneulalla. Kyllä minä säikähdin. Oskari oli ottanut sen tupinkin pois, mutta minä laitoin sen paikalleen ja heitin pois roskiin, kertoo neljän lapsen äiti Ulla Juuti.

Aiemmin rauhallinen asuinalue näyttäytyy nyt uudessa valossa.

– Kyllä tämä nyt alkoi huolestuttaa, kun melkein omasta pihasta löytyy huumeneula. 11-vuotias tyttäreni tietää mikä huumeneula on, mutta ei ole tullut mieleen kertoa 7-vuotiaalle huumeista. Nyt piti sitten kertoa esimerkiksi, että neuloista voi saada sairauksia, vakaviakin.

Juuti tietää Mikkelistä myös muita asuinalueita, joissa on samoja ongelmia.

– Mielestäni myös kouluissa ja päiväkodeissakin voisi enemmän kertoa neuloista, että lapset tietäisivät mitä ne on, Juuti pohtii.

"Aikuinen voi heittää nenäliinalla roskikseen"

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Sainio kertoo, että jos lapsen kädestä löytyy käytetty huumeneula, on ensin tarkistettava onko neula pistänyt.

– Jos lapsi leikkii neulalla, ja on ollut ihokontakti eli neula pistänyt, niin lapsi pitää käyttää tarkistettavana lääkärissä. Lasten ei pidä mennä neuloihin koskemaan, mutta aikuinen voi heittää esimerkiksi nenäliinalla neulan roskikseen, Sainio kertoo.

Sainion mukaan jonkin taudin tarttuminen käytetystä neulasta on kuitenkin epätodennäköistä.

– Riski siitä, että saa jonkun taudin on pieni, mutta kuitenkin olemassa. Jos siinä on tuoretta verta, niin riski on paljon suurempi. Jos neula tökkää ja se osuu ihoon, niin esimerkiksi hepatiitti edellyttää, että neulassa on tuoretta verta.

Pääkaupunkiseudulla omat roskikset huumeneuloille

Mikkelin poliisiasemalla ongelma on tuttu. Poliisille tulee viikoittain ilmoituksia käytetyistä huumeneuloista.

– Tiedetään, että käytettyjä neuloja löytyy esimerkiksi kauppakeskuksista sekä päiväkotien pihoilta, kertoo rikosylikomisario Kalle Toivanen.

Pääkaupunkiseudulla ongelmaa on pyritty ratkaisemaan erilaisin keinoin. Käyttöön on otettu esimerkiksi erityisiä roskakoreja käytetyille neuloille.

– Niillä paikoilla, joissa tiedetään, että käyttöä on, niin on viety metallisia roskiksia. Lisäksi on hyvä tehdä aina ilmoitus kaupungille tai kunnalle, kun neulan näkee. Ainakin Helsingissä, Espoossa ja Turussa käyvät kaupungin puolesta tarkastamassa näitä alueita, joissa neulaongelmaa on, Sainio kertoo.

Juutin mukaan samaa systeemiä voisi tuoda Mikkeliin.

– Olisi hyvä, että erityisiä roskiksia olisi. Lisäksi myös olisi hyvä, jos tutkittaisiin enemmän.