Afrikassa on markkinarako savolaiselle kivenkeräyskoneelle

Rantasalmelainen PEL-tuote on vienyt Afrikkaan peltotyökoneita. Maanosan talouskasvu ja kasvava ostovoima luovat yrityksille uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia.

talous
Power point -esityksestä kuva. Kuvassa Afrikka ja iskusanoja aiheesta.
Yle / Vilma Ruokoski

Rantasalmelaisen perheyrityksen PEL-tuotteen myynnistä lähes puolet viedään ulkomaille. Pieni osa yrityksen peltotyökoneista on myyty Tunisiaan, Sudaniin ja Etelä-Afrikkaan.

– Afrikka on tulevaisuudessa tärkein ruuantuottaja-alue, joten siellä on meille kasvupotentiaalia. Tällä hetkellä kaikki suuret maatalouskonevalmistajat suuntaavat Afrikkaan, PEL-tuotteen toimitusjohtaja Mikko Lappalainen sanoo.

Yhteistyö Etelä-Afrikkaan alkoi, kun Ranskassa messuilla olleen PEL-tuotteen edustaja kohtasi paikallisia maanviljelijöitä.

– Heidänkin pellossaan oli kiviä raivattavana.

PEL-tuotteen tärkein vientituote on kivenkeräyskone.

Tällä hetkellä Lappalainen seuraa tarkasti Venäjän tilannetta ja pitää Afrikkaa yhtenä tulevaisuuden mahdollisuutena yrityksen viennille.

– Kaikki koukut on pidettävä vedessä.

Harppauksella mobiiliaikaan

Afrikan talouskasvu ja kasvava ostovoima luovat liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille.

Suomalaisille yrityksille mielenkiintoisia uusia markkinoita Itä- ja Länsi-Afrikassa on muun muassa maa- ja metsätalouden, energian ja rakentamisen toimialoilla.

– Tietokoneet eivät koskaan ehtineet Afrikkaan, Finpron Itä-Afrikan vientikeskuksen päällikkö Esa Rantanen sanoo.

Afrikkalaiset ottavat vauhdilla haltuun uusinta mobiiliteknologiaa ja sovelluksia.

Kehittyvän Afrikan liiketoimintamahdollisuuksia esiteltiin tiistaina alueen yrittäjille Etelä-Savon ammattiopistossa. Team Finland -verkoston Suomen eri paikkakuntia kiertävän tapahtuman puhujina olivat Mikkelissä muun muassa Suomen Nigerian, Tansanian, Kenian ja Etiopian suurlähettiläät sekä Itä- ja Länsi-Afrikan viennin asiantuntijat.