Suomi putosi neljänneksi 144 maan kilpailukykyvertailussa

Suomen vahvuuksia kilpailukykyvertailussa ovat toimivuus, terveys ja koulutus. Heikkouksiksi lasketaan koventunut kilpailu kotimarkkinoilla, motivaatiota tuhoava verotus sekä palkan hutera yhteys työnteon tuottavuuteen.

Kotimaa
Grafiikka kilpailukykyvertailun parhaiten sijoittuneista maista
Yle Uutisgrafiikka

Suomi on menettänyt pronssisijansa Maailman talousfoorumin (WEF) kilpailukykyvertailussa. Sen kärjessä ovat Sveitsi, Singapore ja Yhdysvallat, joka nousi kaksi sijaa viime vuodesta.

Suomi tipahti sijalle 4, jolta Saksa putosi viidenneksi.

WEF:n mittarit kertovat pitkän ajan rakenteellisesta kilpailukyvystä. Mittauksessa on mukana 144 maata, joista eniten nousivat Algeria, Romania ja Lesotho.

Maat laitetaan järjestykseen 111 muuttujan nojalla. Tietoa kerätään muun muassa yritysjohtajilta sekä tilastoista.

Suomen vahvuuksia ovat talouden ja yhteiskunnan instituutioiden toimivuus, terveys, peruskoulutus ja korkeakoulutus sekä innovointi. Heikkouksia ovat muun muassa pienet markkinat ja tehottomat työmarkkinat.

Viime vuoteen verrattuna Suomi paransi eniten inflaatiossa, joka laski.

Suomen pahenevat heikkoudet liittyvät kotimarkkinatilanteen kireyteen, verotuksen motivaatiota syövään vaikutukseen sekä siihen, että palkka on yhä vähemmän yhteydessä työntekijän tuottavuuteen.

Toukokuussa julkaistussa sveitsiläisen IMD-instituutin kilpailukykyvertailussa Suomi on sijalla 18, kun vielä vuonna 2002 Suomi oli molemmissa vertailuissa kakkosena.