1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kiinalaispojalle printattiin uusi kaulanikama

Kiinalaispojan kiertäjänikamasta otettiin kopio ja se vaihdettiin alkuperäisen paikalle. Kyseessä on ensimmäinen ensimmäinen kerta, kun ihmisen nikama korvataan 3D-tulosteella.

tiede
3-D tulostettu selkänikama.
Kiinalaispojan kiertäjänikamasta otettiin kopio ja se vaihdettiin alkuperäisen paikalle. Kyseessä on ensimmäinen ensimmäinen kerta, kun ihmisen nikama korvataan 3d-tulosteella.

3D-tulosteiden kehityskulku jatkuu. Kiinassa on tehty lajissaan ensimmäinen leikkaus, jossa potilaalle siirrettiin uusi, 3D-tulostettu, kaulanikama.

Pohjoiskiinalaisella 12-vuotiaalla pojalla todettiin harvinainen Ewingin sarkooma, usein murrosiän kasvuvaiheeseen liittyvä luusyöpä. Kasvain oli pojan kiertäjänikamassa, muodoltaan hyvin erikoistuneessa toisessa kaulanikamassa.

Normaalisti poistettava kiertäjänikama korvataan titaanisella rinkulalla, mutta sen kanssa leikkauksesta toipuminen kestää pidempään ja standardimallinen metalliproteesi toimii huonommin. Proteesin istuvuus ensimmäisen kaulanikaman - kannattajanikaman - kanssa on tärkeää, sillä niiden välissä ei ole välilevyä.

Poikaa hoitavat lääkärit päättivät sen sijaan tulostaa hänelle uuden nikaman. Poistettavasta nikamasta luotiin 3D-malli mm. tietokonekerroskuviin perustuen ja istuvuudeltaan alkuperäistä vastaava kopio tulostettiin pekingiläisellä proteesipajalla.

– Tulostettu nikama sopii selvästi vanhaa standardiproteesia paremmin kannattajanikaman kanssa yhteen. Potilas pääsee liikkumaan nopeammin leikkauksen jälkeen ja leikkaus on tulostetun proteesin kanssa myös turvallisempi, sanoo poikaa hoitanut Pekingin yliopistollisen sairaalan ortopedisen osaston johtaja, Liu Zhongjun.

Lue seuraavaksi