Ulvilan surma: Monipuolinen päivä hovissa

Vaasan hovioikeuden toinen käsittelypäivä piti sisällään monenlaista todistelua Ulvilan surmasta. Todisteet puhuivat sekä syyttäjän että puolustuksen puolesta.

Kotimaa
Puolustusasianajaja Juha Manner ja Anneli Auer Vaasan hovioikeudessa syyskuussa 2014.
Tapio Termonen / Yle

Tiistaina Vaasan hovioikeudessa jatkettiin siitä, mihin maanantaina jäätiin. Syyttäjä tenttasi Anneli Aueria surmayön tapahtumista. Puheena olivat veritahrat, näppylähanskat ja puuklapit. Syyttäjä pohti esimerkiksi sitä, miten yksi puuklapi oli sängyssä tyynyjen välissä.

Syyttäjä kysyi myös sitä, oliko Auerilla ja uhrilla jotain riitaa surmayönä. Auer vastasi että mitään riitaa ei ollut. Tämä oli kuitenkin ristiriidassa Auerin vuonna 2009 antaman lausunnon kanssa. Tuolloin Auer on vastannut, että Jukka S. Lahti piti häntä tiukasti kiinni keittiössä olleen riidan yhteydessä.

Tunnustus isona rasitteena

Anneli Auerin ristiriitaiset lausunnot selittyvät puolustuksen mukaan sillä, että poliisi sai Auerin uskomaan omaan syyllisyyteensä vuonna 2009. Puolustuksen mukaan poliisi väitti Auerilla olevan muistin menetys. Näin Auer johdateltiin keksimään tarina, jonka mukaan yö tapahtumat olisivat voineet edetä, mikäli Auer olisi ollut syyllinen.

Hovioikeudessa katsottiin jo maanantaina videotallenne Auerin tunnustuksesta. Tiistaina nähtiin puolestaan video, jossa Auer kertoo omasta syyllisyydestään tyttärelleen.

Nyt Auer siis kiistää nuo vuonna 2009 sanotut asiat ja viittaa johdatteluun. Tiistaina todistanut rikostutkija kiistää puolestaan johdattelun. Kyseinen todistaja arvosteli myös voimakkaasti Ulvilan surman esitutkintaa.

Peitetoiminta vahvasti esillä

Vaasan hovioikeudessa käytiin tiistaina läpi myös poliisin peitetoimintaa. Telekuuntelun lisäksi Auerin asunnossa oli tilakuuntelua kolmen päivän ajan. Tilakuuntelu tehtiin juuri ennen kotietsintää vuonna 2009.

Auer sanoo epäilleensä poliisia salakuuntelusta, mutta yllättyi kuitenkin suuresti kun asia tuli esille. Tilakuuntelun nauhoituksissa tuli esille Auerin ja lasten välisiä keskusteluja. Auer puhui niissa tavalla, joka on lasten kanssa puhuttaessa epätyypillistä.

Auer selitti asian sillä, että he puhuivat asiasta leikillään ja samalla testasivat, miten poliisi reagoi heidän puheisiinsa.

Todisteita myös valokuvista

Tiistai päättyi Vaasan hovioikeudessa valokuvien ja asiantuntijaoilta pyydettyjen ausuntojen läpikäyntiin. Valokuvia oli surmatalosta sekä sisältä että ulkoa. Osa kuvista oli sellaisia, että niiden katsomisen ajaksi sali tyhjennettiin yleisöstä.

Kuvissa ja lausunnoissa oli sekä puolustuksen että syyttäjän esittämiä todisteita.