Ylikapellimestariksi valittu Susanna Mälkki on jo varautunut kritiikkiin

Helsingin kaupunginorkesteri on tehnyt historiaa valitsemalla ylikapellimestarikseen naisen. Syksyllä 2016 tehtävässä aloittava Susanna Mälkki on jo varautunut siihen, että hänen työskentelyään seurataan erityisen kriittisesti.

musiikki
Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi valittu Susanna Mälkki 2. syyskuuta.
Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi valittu Susanna Mälkki 2. syyskuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viime viikolla kapellimestari Susanna Mälkki johti Musiikkitalossa Radion Sinfoniaorkesteria. Parin vuoden päästä Musiikkitalosta tulee hänelle pysyvämpi työympäristö, kun kolmivuotinen pesti Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina alkaa.

- Olen valtavan iloinen valinnasta ja hyvin otettu luottamuksesta, minkä orkesteri on minulle nyt antanut. Minulla on suuria haaveita ja unelmia tämän orkesterin suhteen, Susanna Mälkki sanoo.

Olen valtavan iloinen valinnasta ja hyvin otettu luottamuksesta, minkä orkesteri on minulle nyt antanut.

Susanna Mälkki

Erityiseksi valinnan tekee se, että orkesterin edessä tahtipuikkoa pitelevä kapellimestari on lähes poikkeuksetta mies.

- Päädyimme Susanna Mälkkiin, parhaaseen mahdolliseen vaihtoehtoon. Sukupuoli oli toissijainen asia. Onhan se tietenkin hieno asia, että meillä on ensimmäistä kertaa nainen ylikapellimestarina, Helsingin kaupunginorkesterin intendentti Gita Kadambi kertoo.

Susanna Mälkki arvaa, että hänen työtään tullaan seuraamaan tarkkaan.

- Ihan varmaa on se, että yhteistyötä tullaan syynäämään kriittisemmin kuin jotain muuta. Se on väistämätöntä. Jos ei heti tapahdu ihmeitä, niin sitten sanotaan, no eihän siitä mitään tullut, tiedettiinhän se. Tällaista voi hyvinkin olla edessäni, Susanna Mälkki pohtii.

Jos ei heti tapahdu ihmeitä, niin sitten sanotaan, no eihän siitä mitään tullut, tiedettiinhän se.

Susanna Mälkki

Susanna Mälkki on johtanut useita huippuorkestereita eri puolilla maailmaa. Helsingissä hänestä tulee ylikapellimestari John Storgårdsin seuraaja.

- Toivon voivani kehittää orkesteria mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, sen sointia ja iskevyyttä. Syvälle pureutuva työ kiinnostaa minua erittäin paljon. Musiikillisia pikavoittoja ei ole tarkoitus keräillä, vaan yrittää päästä käsiksi johonkin olennaiseen.

Helsingin kaupunginorkesteri on perustettu vuonna 1882 ja se on Pohjoismaiden vanhin ammattilaissinfoniaorkesteri. Orkesterissa soittaa 102 vakinaista muusikkoa.

- Tulee olemaan kiinnostavaa yhdistellä klassikkoja ja moderneja teoksia. Se on vähän kuin hyvän ruokalistan laatiminen: voiolla, että alkuruoka avaa makuhermot pääruoalle. Vastakkainasettelu on hyvin kiinnostavaa ja siihenhän ohjelmistoa riittää vaikka kuinka paljon.

Tulee olemaan kiinnostavaa yhdistellä klassikkoja ja moderneja teoksia. Se on vähän kuin hyvän ruokalistan laatiminen.

Susanna Mälkki

Susanna Mälkki tulee johtamaan 8-10 konserttiproduktiota vuosittain. Lisäksi hänen tehtäviinsä kuuluvat orkesterin kiertuetoiminta ja levytykset.

- Minun taiteellinen työni on perustunut siihen, että haluan saada musiikin kuulostamaan mahdollisimman hyvältä. Haluan omalta osaltani myötävaikuttaa siihen, että ihmiset kokevat, miten klassinen taidemusiikki on valtavan hienoa, Susanna Mälkki sanoo.