Tutkija: Päivähoidon syntymäpäiväkestit kaikkine makeistarjoiluineen kannattaisi unohtaa

THL:n ravitsemusyksikön erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen rajoittaisi päivähoidon sokeriannoksen yhteen kiisseliin päivässä.

Ajankohtainen kakkonen
Nainen syö sokeripaloja.
Yle

Sokerin suhteen suurin ongelma on suomalaisten välipalakulttuuri. Ajankohtaisessa kakkosessa haastateltavana ollut Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen toivoo, että kiisseleiden ja muiden sokeriherkkujen sijaan pikkulapsille tarjottaisiin täysjyvä- ja ruisleipää sekä marjoja, vihanneksia ja juureksia.

Hänen mukaansa sokeri on kansanterveydellisesti merkittävä tekijä, sillä se aiheuttaa pitkällä aikavälillä diabetesta ja muita aineenvaihduntasairauksia sekä ylipainoa.

– Ylipäätänsä on havaittu, että mitä enemmän ruokavaliossa on sokeria, sitä vähemmän siellä on vitamiineja ja kivennäisaineita ja muita hyödyllisiä aineita, eli tavallaan se on hyvin helppo ruokavalion laadun mittari.

Ovaskainen pitää silti sokeririippuvuuden vertaamista huumeriippuvuuteen liioitteluna. Hän myöntää, että jonkinasteinen sokeririippuvuus on olemassa.

– Siinä on kysymys syömisen tasapainon häiriöstä. Jos kovin tiheästi syödään ja se on nimenomaan sokeria, me ei ollenkaan käytetä meidän rasvavarastoja energianlähteeksi, jolloin energiansäätely ei toimi normaalisti, Ovaskainen sanoo.

Yksi herkku riittää

Ruotsalainen sairaanhoitaja ja riippuvuusterapeutti Bitten Jonsson arvioi, että jopa kolmannes ruotsalaisista on riippuvaisia sokerista.

Jonsson kertoo hoitaneensa 22-vuotisen uransa aikana jopa 5000 sokeririippuvaista. Ovaskaisen mukaan Suomesta ei löydy tilastotietoa sokeririippuvuudesta.

– Ei ole olemassa mittareita, millä sellaisen osuuden voisi osoittaa. Suomessa kuitenkin tiedetään, että lasten ja nuorten keskuudessa jopa 20 prosenttia päivän energiasta voi tulla sokerista. Se on todella paljon – ja paljon enemmän kuin suositellaan.

Jonssonin mielestä sokeririippuvaisen kannattaa jättää sokeri kokonaan pois ruokavaliostaan. Silloin kieltolistalle joutuvat perinteisten sokeriherkkujen lisäksi jopa perunat, hedelmät ja ruisleipä.

Ovaskainen suosittelee, että erityisesti pienten lasten sokeriherkut kannattaa rajoittaa tarkasti. Kotona tulisi syödä noin kolmasosa päivittäisestä sokerista, mikä tarkoittaa yhtä makeaa herkkua kerran päivässä tai joka toisena päivänä.

– Kaksi kolmasosaa voisi tulla päivähoidossa. Silloin 20 grammaa on se päivähoidon sokeriannos, ja se tulee melkein yhdestä jukurtista tai kiisselistä. Eli yksi makea ruoka päivää kohden olisi se päivähoidon normi.

Outi Koivu, Ajankohtainen kakkonen