Tutkimus: Taloudellinen vauraus uhkaa pieniä kieliä

Tutkimusryhmä peräänkuuluttaa kaksikielisyyttä kulttuurisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Ulkomaat

Taloudellinen vauraus luo suurimman uhan vähemmistökielille, kertoo uusi tutkimus.

Yhdysvaltalais-eurooppalaisen tutkijaryhmän mukaan pienten väestöryhmien kieliä uhkaa sukupuutto taloudellisesti kehittyneillä alueilla. Tutkimuksen mukaan noin neljännes vajaasta 7 000 tunnetusta kielestä on katoamassa.

Uhanalaisina on etenkin Australiassa ja Pohjois-Amerikassa puhuttuja alkuperäiskieliä, kuten aboriginaalien rembarunga tai Alaskassa puhuttava athabaskan. Riskiryhmään kuuluu kieliä myös nopeasti kehittyvillä alueilla tropiikissa ja esimerkiksi Himalajan seudulla. Tutkimusryhmä mainitsi esimerkkeinä Brasilian ja Nepalin.

– Silti jotkut pienet kielet kestävät näillä alueilla. Niihin on kiinnitettävä välitöntä huomiota, koska ne ovat suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon, tutkimusryhmä sanoo.

Bruttokansantuotteen nousu kiihdyttää kielten häviämistä, kun vähemmistökielten edustajat omaksuvat koulutuksessa ja hallinnossa käytetyn valtakielen.

Yksi pelastus vähemmistökielille on ryhmän mukaan kaksikielisyys. Tutkijat kannustavat päättäjiä tukemaan sitä kielellisen diversiteetin edistämiseksi.

– Tutkimuksemme edistää ihmiskunnan kulttuurisen monimuotoisuuden alkuperän ja pysyvyyden ymmärtämistä, he sanovat.

Lähteet: AFP