Ananasjätti syyttää Finnwatchin tutkijaa oikeudessa Thaimaassa

Brittitutkijaa uhkaa vuosien vankeus. Hän kertoo toimineensa yleisen edun ja siirtotyöläisten puolesta.

Ulkomaat
Andy Hall saapumassa oikeudenkäyntiin Bangkokissa 2. syyskuuta.
Andy Hall.Narong Sangnak / EPA

Thaimaassa on alkanut oikeudenkäynti suomalaiselle kansalaisjärjestölle ananastehtaiden oloja selvittänyttä tutkijaa vastaan. Finnwatchin raportin mukaan tehtaissa poljetaan räikeästi siirtotyöläisten oikeuksia. Tutkija Andy Hallia uhkaa vuosien vankeus.

Brittiläinen Andy Hall oli yksi Finnwatchin viime vuonna julkistetun Halvalla on hintansa -tutkimuksen tekijöistä. Raportin mukaan thaimaalaisissa ananastehtaissa puurtaa muun muassa Myanmarista kotoisin olevia luvattomia työntekijöitä, joilla teetetään liian pitkää päivää ja maksetaan liian vähän.

Luupin alla oli muun muassa Natural Fruit –yhtiö. Kohu syntyi, kun Hall kertoi tutkimuksesta Al Jazeera –kanavan haastattelussa. Natural Fruit haastoi Hallin oikeuteen.

– Heidän olisi nyt todistettava, että halusin tahallani vahingoittaa yhtiötä. En tiedä, miten he sen aikovat tehdä. Toimin yleisen edun ja siirtotyöläisten puolesta, Hall sanoi tiistaina mennessään oikeussaliin Bangkokissa.

Natural Fruit –yhtiö syyttää Hallia muun muassa kunnianloukkauksesta ja hakee 7 miljoonan euron korvauksia. Syytteitä on yhteensä kolme ja niistä voi periaatteessa saada jopa seitsemän vuoden tuomion.

Thaimaan talous on riippuvainen siirtotyöläisistä

Natural Fruit –yhtiö kiistää syytteet ja sanoo saaneensa jopa Onnellinen työpaikka –palkintoja. Andy Hall on tutkinut siirtotyöläisten oloja Thaimaassa vuosien ajan. Oikeudenkäyntiä hän sanoo epätoivoiseksi vedoksi yhtiöltä.

– Itse asiassa paljastin vain jäävuoren huipun.

Thaimaan teollisuus on pitkälti riippuvainen ulkomaisesta, etenkin myanmarilaisesta työvoimasta. Monet ovat maassa luvattomasti, mikä altistaa heidät monenlaiselle hyväksikäytölle. Usein maahanmuuttajat hakevat turhaan oleskelulupaa, mutta silti heitä pidetään töissä.

Natural Fruit on toimittanut ananasta useille länsimaisille yhtiöille, Suomessa muun muassa SOK:n ja Keskon omiin tuotemerkkeihin. SOK:sta kerrotaan, että heille ananasmehutiivistettä toimitti Refresco Scandinavia, joka osti sitä Natural Fruitilta. Enää SOK ei osta ananasmehutiivistettä edes välillisesti Natural Fruitilta.

Oikeudenkäynti kestää ensi viikon keskiviikkoon. Todistajina on tarkoitus kuulla muun muassa Natural Fruitin entisiä työntekijöitä. Kansalaisjärjestö Finnwatch on esittänyt huolensa oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuudesta.

Thaimaalaiset kansalaisjärjestöt sanovat joutuneensa aiempaa ahtaammalle Thaimaan keväisen sotilasvallankaappauksen jälkeen. Andy Hallin oikeudenkäynnillä ei ole suoraan mitään tekemistä Thaimaan sotilashallinnon kanssa.

Natural Fruit vaatii anteeksipyyntöä

Useat ammattiliitot ja kansalaisjärjestöt ovat vaatineet Thaimaan ananasteollisuutta peruuttamaan Hallin vastaiset syytökset.

Oikeudenkäyntiä seurataan muun muassa Thaimaan mediassa. Natural Fruit –yhtiön omistaja Virat Piyapornpaiboon sanoo yhtiönsä kärsineen kipeästi esimerkiksi yli 40 000 kriittisestä kommentista sosiaalisessa mediassa, kertoo Bangkok Post –lehti. Virat vihjaa myös, että oikeusjutut saatettaisiin kumota, jos Hall pyytäisi anteeksi.

– Jos hän lopettaa, minäkin lopetan. Mutta jos hän jatkaa loukkaavien lausuntojen levittämistä, lisää oikeusjuttuja voi olla tulossa, Virat uhoaa.