1. yle.fi
  2. Uutiset

Northlandin Kaunisvaaran kaivoksella epäillään päästövuotoja

Northland Resources -kaivosyhtiön Kaunisvaaran kaivoksella on kesän aikana vuotanut vesiä yli läjitysaltaan patojen, kirjoittaa Norrländska Socialdemokraten -lehti verkkosivuillaan. Kaivoksen mukaan kaikki on kunnossa.

Ulkomaat
Northlandin kaivos Kaunisvaarassa
Northland Resources

Norrbottenin lääninhallitus aikoo nyt selvittää, onko yhtiö syyllistynyt ympäristörikokseen, kertoo Norrländska Socialdemokraten (siirryt toiseen palveluun) -lehti verkkosivuillaan.

– Emme vielä tiedä päästöjen laajuutta, lääninhallituksen ympäristöpäällikkö Anna-Carin Ohlsson sanoo lehdelle.

Ohlssonin mukaan vihje päästöistä tuli yksityiseltä kansalaiselta. Vihjeen perusteella lääninhallitus teki kaivoksen padolle kontrollikäynnin elokuun lopulla. Ohlssonin mukaan allas on vuotanut monin paikoin, eikä altaan koko riitä nykyisille vesimäärille.

Vuotoalueen lähellä Tapulivuomassa on suo, jolla on merkittäviä luontoarvoja. Lisäksi jo aiemmin on ollut huolta siitä, että mahdolliset ympäristöpäästöt saattavat päätyä Muonionjokeen, joka laskee Tornionjokeen.

Northland: Kaikki on kunnossa

Northlandin Kaunisvaaran projektijohtaja Tomas Gustafsson rauhoittelee tilannetta.

– Tämä on täysin normaalia, kaikki on toiminut niin kuin pitääkin. Vesi on pysynyt uloimman vallin ja sallittujen arvojen sisäpuolella. Kierrämme alueella alueella kaksi kertaa vuorokaudessa, ja näkemämme mukaan mitään ei ole kulkeutunut alueen ulkopuolelle, Gustafsson sanoo.

Lääninhallitus ei ole itse ottanut koenäytteitä alueella, mutta se on pyytänyt Northlandilta selvitystä tapahtuneesta.

Lääninhallituksen mukaan läjitysaltaassa on ainakin mineraaleja ja mahdollisesti rikkijäämiä sekä rautaa.

Vuotoja ollut aiemminkin

Kaivosalueella on tulvinut aiemminkin. Joulukuun lopulla Kaunisvaaran kaivoksella sattui onnettomuus, jossa vesi levisi Tapulivuoman suuntaan. Tuolloin vuotomäärät olivat lääninihallituksen mukaan niin pieniä, etteivät ne aiheuttaneet haittaa suoalueelle.

Viime vuonna syyskuun puolivälissä puhdistusaltaan vettä pääsi Tornionjokeen.

Kaunisvaaran kaivos sijaitsee Pajalan kunnassa Pohjois-Ruotsissa. Northlandilla on ollut jo pitkään taloudellisia vaikeuksia.

Lue seuraavaksi