1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanperinne

Ovatko tässä talven neulehitit? Isoäidin neliöistä tehdyt karvanopat ja älylapanen päivittävät perinnetaidot nykyaikaan

Vanhat käsityötekniikat soveltuvat modernillekin tekijälle. Uusi opaskirja esittelee perinnetaitoja päivitetyssä muodossa.

kansanperinne
Virkatut nopat pöydällä.
Yle

Muinassuomalainen neulasi itselleen kintaat yhdellä neulalla, kun taas itsenäistyvässä Suomessa lapaset kudottiin puikoilla.

2010-luvulla kännykkäkansa neuloo itselleen tietenkin älylapaset. Moderni tekniikka vaatii vanhojen ohjeiden päivittämistä.

– Älylapanen tehdään kuten tavallinen lapanen, mutta siihen jätetään aukot sormille, jottei tarvitse riisua lapasta, kun hivelee älypuhelintaan, ohjeistaa taideteollinen muotoilija Elina Koskelainen.

Lahtelainen kädentaitojen opettaja on ideoinut myös koukkuamalla tehtävän tabletinsuojan sekä neulottavan lohkolämmittimen.

Lapaseen jätetään aukot sormille, jottei tarvitse riisua lapasta, kun hivelee älypuhelintaan.

Elina Koskelainen

– Olen talvipyöräilijä ja inhoan kylmää satulaa. Mikä onkaan kivempi kuin lämmin ja pehmeä, neulottu satulansuojus. Sehän lämmittää takapuolen lohkoja, Koskelainen nauraa.

Modernit neuleohjeet löytyvät uudesta teoksesta _Perinnetaidot – käsikirja kaikille. _Suomen Kirjallisuuden Seuran tilaama opas esittelee perinteisiä suomalaisia kädentaitoja pirtanauhoista linnunpönttöön ja käpylehmistä kynttilänvalantaan.

– Ohjeita on sovellettu niin, että niiden teko on mielekästä tänä päivänä. Jos päreiden etsimisessä palaa päreet, korin voi tehdä esimerkiksi alumiinipaperista, sanoo tietokirjailija Heikki Saure, toinen kirjan tekijöistä.

Perinteisiä tekniikoita voi hyödyntää, vaikka tehtävän tavaran tai käsityön käyttötarkoitus tai materiaali olisivat moderneja. Kirjasta löytyvät ohjeet muun muassa virkatuista isoäidin neliöistä koottuihin karvanoppiin ja vanhasta sateenvarjosta tehtävään esiliinaan.

Tietopaketti seuraaville sukupolville

Suomalaisesta kansanperinteestä ei voi kirjoittaa ilman saunaa, niinpä kirjassa neuvotaan puun pilkkominen, nuotion sytyttäminen ja saunavihdan teko. Ruokaakaan ei ole unohdettu: ruoka-ohjeista löytyvät kalakukko, karjalanpiirakat sekä ruisleipä.

Mikään uusavuttomien opas kirja ei ole, vaikka taitolistassa ovat myös jäälyhdyn ja lumiukon tekeminen.

Meitä suomalaisia on monenlaisia, on esimerkiksi uussuomalaisia, joille nämä eivät ole tuttuja asioita.

Elina Koskelainen

– Kirjalla on ylevä tarkoitus, että se toimisi tietopakettina perinteiden sirtämisessä sukupolvelta toiselle, tähdentää Saure.

– Meitä suomalaisia on monenlaisia, on esimerkiksi uussuomalaisia, joille nämä eivät ole tuttuja asioita. Ja nykyään lasten harrastaminen tapahtuu sisätiloissa, joten vapaa touhuaminen ulkona voi jäädä. Tämä kirja voisi olla myös muistilista vanhemmille, että veistetäänpä nyt kaarnalaiva ja tehdään kukkaseppeleet, Koskelainen lisää.

Lue seuraavaksi