Yritykset varovaisia Itä-Uudellamaalla – mieluummin supistetaan kuin investoidaan

Heikentyneet talousnäkymät ovat saaneet yritykset varovaisiksi. Investoiminen kuitenkin kannattaa huonoinakin aikoina, muistuttaa Itä-Uudenmaan kauppakamariyksikön puheenjohtaja Gustaf Forsberg.

sijoittaminen
Porvoon kaduilla oli helatorstaina säästä nauttivia turisteja ja ulkoilijoita.
Yle

Yrittäjät suhtautuvat varovaisesti loppuvuoden talousnäkymiin Itä-Uudellamaalla, kertoo Itä-Uudenmaan kauppakamariyksikön puheenjohtaja Gustaf Forsberg. Hänen mukaansa yritykset pääosin supistavat kuin investoivat toimintaansa tällä hetkellä. Taustalla ovat loppuvuodeksi ennustetut entistä heikommat talousnäkymät.

– Maailman ja Suomen talouden tilanne vaikuttaa siihen, että yritykset etenevät varovaisesti. Liiketoiminnan kehityksen ja investointien osalta ollaan varovaisia.

Huonoina aikoina investointi halvempaa

Forsbergin mukaan on kuitenkin myös yrityksiä, jotka saattavat panostaa investoimiseen matalasuhtanteen aikana.

– Fiksumpi yritys saattaa jopa ajatella niin päin, että kun on matalasuhdanne ja kuitenkin tarvitsee investoida, niin kannattaa investoida se koska se on edullisempaa.

Forsberg varoittaa yrityksiä liian pitkälle jatkuvasta varovaisuudesta.

– Tärkeintä on, että tiedostaan se, että asiat eivät parane sillä, että on liian varovainen. Pitäisi pohtia, että minkälainen se tuntuma voisi tai pitäisi olla. Tapaan itse sanoa, että rankkoina aikoina täytyy taistella vähän kovemmin, Forsberg sanoo.

Venäjän taantuma suurempi uhka kuin pakotteet

Heikon taloustilanteen lisäksi uusi epävarmuustekijä markkinoilla on Venäjän EU:lle asettamat vastapakotteet. Forsbergin mukaan pakotteiden vaikutus yrityksiin on kuitenkin vähäinen, kun Venäjän omakin talous heikkenee.

– Venäjän talouden supistuminen vaikuttaa suoraan Suomen talouden supistumiseen. Se on merkittävä ja konkreettinen asia tässä tilanteessa.