Kaatopaikalle kuskataan tonneittain syömäkelpoista omenaa

Omenista on tullut nykyajan ongelmajätettä. Satoa on tullut tänä kesänä siinä määrin, että osa hedelmistä joutuu roskikseen. Martta muistuttaa, että omenasta voi tehdä vaikka mitä syötävää, jos vain viitsii.

Kotimaa
Suuria määriä omenaa jätekeskuksessa.
Tuija Veirto / Yle

Kujalan jäteasemalle Lahdessa on kuskattu viime viikkoina tonnitolkulla omenaa. Hedelmiä tuodaan haravointijätteen mukana kerralla säkeittäin tai peräkärryittäin.

Joukossa on runsaasti syömäkelpoisia omenoita.

– Kun omenaa tulee paljon, sitä tulee paljon meillekin. Suuria määriä ei saa kotona oikein kompostoitua vaan omenat alkavat helposti mädäntyä. Siksi on hyvä vaihtoehto tuoda omenat tänne, jossa kompostoimme niistä multaa, palveluesimies Mika Kantele sanoo.

Hänen mukaansa omenaa kärrätään kompostoitavaksi päivittäin.

– Moni taatusti tarjoaa omenaa naapureille, ystäville ja tuntemattomille. Ei niitä yksi perhe saa syömällä hävitettyä, jos pihassa on monta puuta.

Peräkärryllä omenalastia Kujalaan tuova Mauri Makkonen sanoo, että kyydissä olisi ihan kelpoa hillo-omenaa.

– Keräsin osan talteen, mutta astiat loppuivat kesken. Piha pitää saada siistiksi, joten on pakko tuoda ylimääräiset tänne.

Makkonen arvioi, että kaatopaikalle rahdattavaa omenaa kertyy ainakin toinen kärryllinenkin.

Kesä ei hellinyt omenaa

Kulunut kesä kohteli omenaa vaihtelevasti. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton mukaan huippusatoa ei tänä vuonna saada.

Vaihtelevat säät haittasivat paikoin kukintaa ja pölytystä. Alkukesän kylmyys ja sitä seurannut hellejakso nuuduttivat puita.

Keräsin osan talteen, mutta astiat loppuivat kesken. Piha pitää saada siistiksi, joten on pakko tuoda ylimääräiset tänne.

Mauri Makkonen

– Omenia putoili paljon raakileina. Viime aikoina sää on ollut omenan kannalta parempi, viljelyneuvoja Tuija Tanska sanoo.

Suomessa ammattiviljelijöiden omenasato on vuosittain noin viiden mijoonan kilon paikkeilla. Tänä vuonna määrä tuskin ylittyy, Tanska arvioi.

Vaikka omenan ammattimainen viljely on ollut vaikeuksissa, kotipuutarhoissa sato voi olla runsaskin.

– Kotipuutarhoissa on suojaisaa, kun puut ovat rakennusten vieressä. Ne eivät ole laajoilla aukeilla. Voi tulla jopa kohtuusato.

Tarjoa ylimääräiset omput ohikulkijoille tai vaikka metsästysseuralle

Toiminnanjohtaja Kati Koskela Itä-Hämeen martoista pitää harmillisena sitä, että syömäkelpoista ruokaa heitetään kuskataan kaatopaikalle.

– Se on surullista. Voisiko ajatella, että omenoita laitettaisiin nykyistä enemmän tarjolle muiden otettavaksi? Pihan edustalle voi laittaa vaikka kyltin, että saa ottaa, ja viereen ämpärillisen omenaa. Pääsisivät ihmiset nauttimaan syksyn sadosta.

Jos omenat haluaisi pois heittämisen sijaan käyttää hyödyksi, niistä voi valmistaa monenlaista syötävää. Omenat voi esimerkiksi viedä mehuasemalle, ja saada niistä tuorepuristettua mehua.

Koskela luettelee, että hyväkuntoista omenaa voi myös pakastaa. Hedelmä siivuiksi, sokeria sekaan ja, jos haluaa, sitruunamehua estämään tummumista.

Omenasta saa myös sosetta ja hilloa. Hedelmä sopii myös leivontaan ja ruuanlaittoon. Kuivatetuista omenoista puolestaan saa terveellistä naposteltavaa.

– Juuri kypsyneitä ja tiivismaltoisia lajikkeita voi kuivata. Kotimaiset omenat kuivatetaan kuorineen. Paras tulos tulee oikealla kuivurilla, mutta niinkin tulee hyvää, että leikkaa omenan ohuiksi renkaiksi, jotka pujottaa pyykinkuivaustelineen varsiin.

Kuivatut omenarenkaat ovat valmiita, kun ne ovat nahkamaisen sitkeitä.

Koskelan oma suosikki on isomummon pihamaan omenoista tehty mehu.

– Tykkään omenamehusta hirveästi. Omena sitä paitsi säilyy hyvin. Esimerkiksi tuoresose kestää pakkasessa vuoden hyvänä. Mehukin säilyy oikein säilöttynä kuukausia.

Eivätkä martalta niksit lopu kesken. Jos omenaa tulee ongelmaksi asti, niille löytyy kyllä hyötykäyttöä.

– Omenoita voi tarjota esimerkiksi paikalliselle metsästysseuralle. Ne vievät omenoita usein peurojen ruokintapaikoille. Sinne kelpaavat maahan tippuneet, kohtalaisen hyväkuntoiset omenat hyvin.