Pölläyttikö takka savut sisälle? Näin aloitat lämmityskauden oikein

Ammattilaisten ohjeilla klassiset virheet on helppo välttää. Kesän jälkeen lämmityskauden aloittamiseen tarvitaan pieniä, kuivia klapeja ja malttia. Kylmillään olevan takan voi pahimmillaan rikkoa liian isoilla tulilla.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Kun takkaan laittaa kesän jälkeen ensimmäisiä kertoja tulet, lämmittäjän on syytä valmistella tulipesää ja hormia käyttöön rauhassa.

Jos tulipesän latoo täyteen isoja klapeja ja raapaisee tikkua, voi joutua ongelmiin.

– Ei kannata ladata pesää täyteen puita, sytyttää ja toivoa, että se lähtee vetämään. Jos hormi ei vedä, savuvahingot voivat olla isot, tulta on hankala sammuttaa ja noki haisee pitkään, varoittelee piirinuohoojamestari Mikko Suontama Lahdesta.

Takan käyttöönotossa kesätauon jälkeen maltti on valttia. Ensin tyhjennetään tuhkat ja puhdistetaan takan lasit sekä avataan pelti.

Kesän jäljiltä tulisija ja hormi voivat olla kosteat, joten on syytä kokeilla varovasti, lähteekö hormi vetämään oikeaan suuntaan eli ulos.

– Monesti käyttämättä ollut tulisija ei lähde heti vetämään vaan tarvitaan apukeinoja. Tulisijaan voi laittaa pienen sanomalehden palasen tai kynttilän palamaan tai vaihtoehtoisesti hiustenkuivaajan ja auton sisätilanlämmittimen puhaltamaan hetkeksi. Hormia joudutaan usein hieman lämmittämään, että se lähtee vetämään, Suontama kertoo.

Vetoa voi avittaa avaamalla ikkunaa rakoselleen.

– Ja laittaa ilmastointia pienelle teholle. Nykyasunnot ovat niin tiiviitä, että palamisilmaa ei muuten välttämättä tule riittävästi.

Tarkista varoittimien toimintakunto

Ihmiset osaavat käyttää tulisijojaan kohtuullisen turvallisesti, arvioi Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen. Hänen mukaansa puutteitakin kuitenkin on.

Erityisesti jos takkaa käytetään harvakseltaan, ongelmia saattaa tulla yksinkertaisista asioista.

Ei kannata ladata pesää täyteen puita, sytyttää ja toivoa, että se lähtee vetämään.

Mikko Suontama

– Ei esimerkiksi muisteta avata peltiä. Tai ei odoteta riittävän pitkään ennen pellin kiinnilaittoa, Jyrkiäinen sanoo.

Piirinuohousmestari Mikko Suontama täydentää vielä takankäyttöohjeistustaan muutamalla yksityiskohdalla. Ensimmäiset takkatulet kannattaa sytytellä erityisen kuivilla, pienillä klapeilla.

Puoli pesällistäkin riittää pitkän tauon jälkeen.

– Ensimmäinen lämmityskerta ei saa olla raju. Pienellä puumäärällä saadaan jo kosteus pois hormista. Jos lämpölaajentuminen tapahtuu liian nopeasti, tulisija voi pahimmassa tapauksessa haljeta. Uuni myös rasittuu. Sama kuin ajaisi kylmällä autolla täysillä. Ei se tykkäisi hyvää.

Juhani Jyrkiäinen huomauttaa, että lämmityskauden alla on syytä myös tarkistaa palo- ja häkävaroittimien toimintakunto.

– Häkävaroittimia ei vieläkään ole ihmisillä riittävästi.

Pesällinen päivässä

Piirinuohoojamestari muistuttaa, että jokaisen kannattaa perehtyä tulisijansa käyttöohjeisiin.

– Yleisohjeita voi antaa, mutta jokainen tietää oman tulisijansa niksit, miten se lämpiää ja vetää. Sen oppii käyttämällä tulisijaa, Suontama sanoo.

Häkävaroittimia ei vieläkään ole ihmisillä riittävästi.

Juhani Jyrkiäinen

Hän muistuttaa, että takkaa kannattaa lämmittää säännöllisesti, koska silloin hormit ja tulisijat toimivat parhaiten. Esimerkiksi vedon kanssa tulee usein ongelmia tulee, jos käyttö on ajoittaista.

– Mieluummin polttaa pesällisen päivässä joka päivä. Jos polttaa tulet joka toinen tai kolmas päivä, joutuu polttamaan enemmän. Kun lämmittää säännöllisesti, uuni luovuttaa lämmön nopeasti.

Syksyllä moni täydentää myös puuvarastoaan talvea varten. Oikea tapa varastoida polttopuita on laittaa ne kuivaan tilaan.

– Puut on myös hyvä tuoda sisälle päivää ennen polttamista, jotta ne lämpiävät. Silloin ne syttyvätkin hyvin, Suontama sanoo.