Palosta pelastuneen perheen äiti: "Oli kauheaa katsella oman kodin palamista"

Porilaisperheen venetsialaisten vietto sai ikävän lopun, kun ulkotuli sytytti terassin ja asunnon tuleen. Perhe heräsi keskellä yötä liekkien lyödessä sisään.

Kotimaa
Sara Laakso
Matti Kauvo/ Yle

Porilaisen perheen koti paloi asumiskelvottomaksi viime viikonloppuna. Viisihenkinen perhe ehti pelastautua liekehtivästä talosta ripeän toimintansa ansiosta.

– Mies heräsi aamuyöllä piipitykseen ja päätti mennä katsomaan, onko jääkaapin ovi jäänyt auki. Palovaroittimen ääni oli niin hiljainen, ettei olisi uskonut äänen tulevan siitä. Makuuhuoneen oven avatessaan hän huomasi, että lieskat lyövät terassin puolelta ikkunasta sisään. Hän herätti huudollaan muut, perheen äiti Sara Laakso kertoo.

Palo lähti ulkotulesta, joka oli sytyttänyt terassin tuleen. Terassilta tuli levisi asunnon välikattoon ja seiniin. Paritalon katto tuhoutui täysin palossa. Palo levisi myös läheiseen teollisuushalliin, jonka seinää tuhoutui. Paritalon toinen asunto kärsi savuvaurioista.

– En ole koskaan aikaisemmin polttanut ulkotulia, mutta päätettiin sitten venetsialaisten kunniaksi laittaa muutama terassille. Olin katsonut hyvät turvavälit, mutta yksi tulista oli sitten kuitenkin sytyttänyt terassin.

Öistä tuli levottomia

– Ei siinä pysty oikeastaan edes tajuamaan, mitä tapahtuu, kun katselee oman kodin palamista ulkona. Kaikki oli minuuteissa ohi. Meidät pelasti luultavasti se, että pesuhuoneen ovi oli ollut kiinni, sillä suurin palo oli siellä, Sara Laakso sanoo.

Äiti suree tapahtuman järkyttämiä lapsiaan. Perheen vanhin lapsi on 6-vuotias, keskimmäinen 2-vuotias ja nuorin reilun vuoden ikäinen.

– Vanhimmalle on aina ollut kauheaa, jos tapahtuu jotain tuleen liittyvää. Hän on puolen vuotta kysellyt: "Äiti eihän vaan tule tulipaloa?"Ja sitten se oikeasti tapahtuu, oma koti palaa. Se on ollut kauhea sokki hänelle. Keskimmäinen on monta yötä nukkunut todella levottomasti ja heräilee tunnin välein itkemään.

Somesta heti apua

Sara Laakso ehti tilanteessa napata mukaansa palavasta talosta vain kännykän. Onni oli, että palokunta sai pelastettua olohuoneesta perheen valokuva-albumit.

– Siinä tilanteessa ei ehdi miettiä, mitä ottaisi mukaan. Ainoastaan huolehtia, että lapset, mies ja koira ovat päässeet ulos.

Perhe on onnekseen jo löytänyt uuden asunnon ja saanut lahjoituksena vaatteita ja tarpeellisia tavaroita. Äiti oli jakanut tarinansa sosiaalisessa mediassa ja saanut nopeasti valtavasti yhteydenottoja apua tarjoavilta ihmisiltä.

– Olen todella kiitollinen ihmisille, tutuille ja tuntemattomille, jotka ovat ympäri Suomen halunneet auttaa meitä, Sara Laakso kiittelee.