1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kovan onnen pommikone sai oman "elämänkertateoksen"

Seitsemänkymmentä vuotta sitten Liperin Rauanlahteen pudonnut JK-254 -pommikone on saanut historiastaan kertovan oman teoksen. Pommikoneesta tekee mielenkiintoisen se, että hylyn osia saatiin nostetuksi ylös ja museoitua. Tunnetuksi kone tuli, kun sen hylyn osista valmistettiin veteraanien hyväksi myytäviä Junkers-merkkejä.

Kotimaan uutiset
Junkers JK-254:stä kertova kirja
Pekka Sivukari / Yle

Saksalaisvalmisteinen Junkers Ju 88 A-4 -pommikone, JK-254, saa tarinaansa arvokkaan päätökseen. Sen Liperin Rauvanlahdesta nostetuista hylyn kappaleista tehtiin sotaveteraanien hyväksi myytäviä merkkejä ja sen moottori ja muita osia on Pohjois-Karjalan museon lisäksi esillä myös muissa museoissa. Nyt pommikone on saanut historiastaan kertovan oman teoksen.

Edistyksellinen pommikone

Kovan kohtalon pommikone JK-254:n kirjoittaja ja pitkän linjan sotailmailuhistorian harrastaja, joensuulainen Rauno Suhonen, kuvaa konetyyppiä yhdeksi toisen maailmansodan edistyksellisimmäksi. Niitä hankittiin Suomen Ilmavoimille keväällä 1943 ja seuraavan vuonna kovan kohtalon kokenut pommikone lähti viimeiselle lennolleen Onttolan lentokentältä.

Junkers-pommikoneen pienoismalli.
Junkers pommikoneen pienoismalli IlmailumuseostaYLE / Heikki Haapalainen

Kone ei ehtinyt tuona kohtalokkaanan päivänä määränpäähänsä Tali-Ihantalan -suunnalle, vaan epäonnekseen kone joutui yhdeksän edellä lentävän Junkersin potkurivirtaan, menetti hallittavuutensa ja törmäsi syöksykierteessä matalaan rantaveteen Liperin Rauvanlahdessa hetki puolenyön jälkeen. Törmäyksen arvioidaan tapahtuneen jopa 600 kilometrin tuntinopeudella.

Mittava pelastusoperaatio

Junkers –pommikone sai maata matalassa rantavedessä vuoteen 2008 sakkaa, jolloin hylyn palaset nostettiin vedestä ja Pohjois-Karjalan prikaati räjäytti pommikoneen pommilastin.

Veden alta nostettiin runsaasti arvokasta materiaalia, jota myöhemmin museoitiin ja muokattiin Junkers-merkeiksi, joita myytiin sotaveteraanien hyväksi puolen miljoonan euron edestä.

Nyt pommikoneesta on julkaistu kattava kirja. Kirjan kirjoittaja, Rauno Suhonen, on itse osallistunut JK-254:n hylkyoperaatioon, osien museointiin ja merkkikampanjaan. Kirjaansa hän on koonnut niin koneen historiaa kuin erityisen tarkasti myös asianomaisen koneen viimeisiä vaiheista

Kovan kohtalon pommikone JK-254
Rauno Suhonen
Docendo Oy 2014

Lue seuraavaksi