1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sokerinsyöminen mietityttää – osalle makea on iso ongelma

Moni Ylen nettikeskusteluun osallistunut kokee olevansa täydellisessä sokerikoukussa. Sokerinkäyttö mietityttää silti myös heitä, joille sokeri ei ole niin suuri ongelma.

Kuva: YLE / Arja Lento

Moni viettää nyt Sokeritonta syyskuuta. Osalle ihmisistä sokerinsyönnin tarkkaileminen on ympärivuotista. Nettikeskustelussa sokeririippuvuudesta päässeet jakoivat omakohtaisia ohjeita makean kanssa kamppaileville.

Nimimerkki Mies30 myöntää olevansa sokeriaddikti.

Tunnen pahaa mieltä syötyäni karkkia, vaikka ei olisi pitänyt. Ja jos en saa päivittäistä karkkiani, niin tunnen oloni levottomaksi tai ahdistuneeksi.

Yhtenä syynä runsaaseen sokerinsyöntiinsä nimimerkki mainitsee makean helpon saatavuuden.

Keksejä ja pullaa on aina tarjolla, ja stressaantuneena karkit auttavat jaksamaan ja keskittymään hommiin.

SokeriTaivas ja SokeriHelvetti kertoo ajautuneensa umpikujaan sokrinkäyttönsä kanssa.

Olen ollut samanlainen ihan pikkumuksusta lähtien; hirveä makeasyöppö. Mikään muu ei vedä vertoja sokerille. Tiedän, että se minut myös tappaa, enkä siltikään pysty pääsemään siitä eroon.

Eve kertoo myös riippuvuudestaan.

Vaihdoin kauppaa ja kiertelin eri kaupoissa, etteivät myyjät huomaisi sitä, miten paljon ostan karkkia. Salailua, häpeää, peittelyä... Siis ihan kunnon sokeriholisti!

Vaihtoehtoja sokerihimon taltuttamiseen ja vastuun pohdiskelua

Kommentoijilta löytyy ohjeistusta sokerihimon kanssa kamppaileville. Joku ehdottaa vähähiilihydraattista ruokavaliota ja nimimerkki_ Sokeritaivaalle ja -helvetille_ antaa seikkaperäisen toimintatavan koko päiväksi. _Kokeilusta elämäntavaksi _kertoo ihmeitä tehneestä elämäntaparemontistaan.

Kaikkien sokeriksi elimistössä muuttuvien ruokien raju rajoittaminen on todellakin antanut uuden, virkeän, terveen ja paremman elämän minullekin, jo yli 11 vuoden ajan!

_Sami _epäilee erilaisten kampanjakuukausien voimaa todellisten ongelmien ratkaisijana.

Sokeriton syyskuu, muoviton syyskuu, lihaton lokakuu... näissä kampanjoissa on se perustava vika, että kun yrittää ottaa asiasta selvää, niin järkevä vähentäminen ei riitäkään vaan heti vaaditaan täyttä askeesia. Suurin osa ihmisistä ei pysty muuttamaan elämäntapojaan niin jyrkästi ja lisäksi tulee sellainen olo, että jos tämä kerran niin vaikeaksi tehdään että ei saa juoda edes tuoremehua, niin koko juttu alkaa vaikuttaa vähän koomiselta.

Mikko toivoo, että ihmiset ottaisivat enemmän vastuuta omista tekemisistään. Hän kokee, että nyt luodaan sokeripaniikkia, joka on vain naurettavaa vouhotusta.

Ei sitä oo pakko imee koko ajan imellyksiä. Vähän selkärankaa. Ei minunkaan tartte koko ajan ryypätä vaikka oluesta tykkäänkin. Samalla selkärangalla sen suklaapatukan voi jättää ostamatta, kun kaljatkin kauppaan.

_Aikainen lintu _toivoo, että kaupat alkaisivat kantaa vastuuta myytävistä tuotteista.

Ainakin olisi syytä, että ruokakaupat alkaisivat myös keskittyä tuotteisiin joissa ei ole lisättyä sokeria/makeutusaineita. Tulisi ainakin dedikoituja hyllyjä sokerista vapaille tuotteille. Luulen, että tässä olisi ruokakaupoille melkoinen valtti, joka kannattaisi käyttää. Veikkaanpa, että nämä kyseiset hyllyt olisivat pääsääntöisesti tyhjiä, koska niistä ostettaisiin pikaisesti kaikki pois.

Keskustelu aiheesta jatkuu täällä.