Verottaja selvitti: varattomaksi todettu yritys kaatuu nopeasti

Harmaan talouden selvitysnyrkki tarkasteli ulosottoon ajautuneiden yritysten talouskuntoa ja luotettavuutta. Kirjanpito monella rempallaan.

talous

Ulosotossa kerran varattomaksi todettu yritys nousee siitä enää hyvin harvoin elinkelpoiseksi ja kaatuu suurella todennäköisyydellä nopeasti. Tulos selviää verottajan harmaan talouden selvitysyksikön laajasta tarkastelusta, jossa oli mukana lähes 28 000 ulosotossa varattomaksi todettua yritystä vuosina 2009-2013.

- Selvityksen perusteella ulosoton varattomuuseste vahvistaa tosiasiallisesti sen, ettei yrityksen toiminta pääsääntöisesti ole kannattavaa, ja että sen liiketoiminta tulee päättymään lähiaikoina, selvityksessä todetaan.

Tarkasteltujen yritysten liiketoiminnan havaittiin kestävän suhteellisen lyhyen aikaa. Valtaosalla oli verovelkaa. Yhteensä sitä oli kertynyt yli 900 miljoonaa euroa.

Selvityksen yrityksistä joka kymmenes oli verotarkastettu vähintään kerran. Joka kolmannen kirjanpito oli rempallaan tai puuttui kokonaan. Viitteitä rikollisesta toiminnasta havaittiin kuitenkin suhteellisen vähän. Eniten rikosilmoituksia oli tehty törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista.