Tikku-ukoilla maailmankartalle – islantilaispiirtäjä Hugleikur Dagssonin musta huumori puree

Islantilaisen Hugleikur Dagsonin mustan huumorin ryydittämät yhden kuvan sarjakuvastripit leviävät Facebookin kautta ja myyvät kirjoina. Jo kaksitoista albumia suomeksikin julkaissut Dagsson on yksi Helsingin sarjakuvafestivaalin vieraista.

kulttuuri
Hugleikur Dagsson.
Islantilaisen Hugleikur Dagssonin mustan huumorin ryydittämät yhden kuvan sarjakuvastripit leviävät Facebookin kautta ja myyvät kirjoina. Jo kaksitoista albumia suomeksikin julkaissut Dagsson on yksi Helsingin sarjakuvafestivaalin vieraista.

Reilu kolmekymppinen Dagsson on vieraillut Suomessa paitsi piirtäjän ominaisuudessa myös stand up -koomikkona. Islannin taideakatemiasta valmistunut taiteilija on kirjoittanut myös näytelmiä ja TV -käsikirjoituksia. Sarjakuvapiirtäjä Dagssonista tuli vuonna 2005, jolloin ensimmäinen albumi Saako tälle edes nauraa? ilmestyi. Piirroksissa esiintyvät tikku-ukot ilmaantuivat hänen töihinsä muutamaa vuotta aiemmin.

Dagssonin yhden kuvan strippejä on kuvattu kaamoksenmustiksi, roisiksi, julmiksi jopa rienaaviksi. Kaikki määritelmät sopivat, kunhan mukaan liitetään myös huumori.

Sarjakuvafestivaali järjestetään Helsingissä nyt 29. kerran. Tapahtuman teemamaa on Saksa ja yksi kantavista teemoista ns. sateenkaarisarjakuva.

Ensi vuonna kolmekymppisiään juhliva festivaali odottaa Lasipalatsin aukion telttoihin, gallerioihin ja tapahtumiin noin 30 000 kävijää.