"Aselevon aikaansaaminen on vaikeaa, koska komentoketjut ovat epäselviä molemmin puolin"

Venäjän presidentti voi esiintyä rauhantekijänä, vaikka tiedetään, että Ukrainan ja Venäjän rajan yli liikkuu sekä taistelijoita että aseita.

Ukraina
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi, onko Itä-Ukrainan irtautuminen muusta Ukrainasta vielä mahdollista.
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi, onko Itä-Ukrainan irtautuminen muusta Ukrainasta vielä mahdollista.Yle

Itä-Ukrainan aselevosta sopiminen voi olla helpompaa kuin sen aikaansaaminen todellisuudessa, arvioi Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen. Yksi syy on se, että sekä separatistien että Ukrainan hallinnon puolella taistelee riippumattomia yksiköitä.

Markku Kivisen mukaan on lähes mahdotonta arvioida, kuinka suuri Kremlin vaikutusvalta on separatisteihin.

– Arvioita on laidasta laitaan. Yhden ääripään mukaan kyseessä on spontaani kansannousu, johon Kreml ei juurikaan voi vaikuttaa. Toinen ääripää sanoo, että koko konflikti on presidentti Vladimir Putinin johtama. Totuus löytyy jostakin välimaastosta, Kivinen huomauttaa.

Markku Kivisen mukaan on todennäköistä, ettei Vladimir Putin täysin kontrolloi separatisteja. Se on yksi syy, miksi hän patistaa Ukrainan johtoa neuvottelemaan suoraan separatistien kanssa.

Epäselvä tilanne

Ukrainan presidentti Petro Porošenko ilmoitti tänään, että hän on puhelinkeskustelussa sopinut Venäjän presidentin kanssa pysyvästä aselevosta Itä-Ukrainaan. Vladimir Putinin kanslia ilmoitti, ettei Venäjä ole konfliktin osapuoli eikä siten voi olla mukana sopimassa aselevosta. Venäjä kuitenkin tukee aselepoa.

Hetkeä myöhemmin Ukrainan presidentin kanslia antoi uuden lausunnon, jossa he sanoivat osapuolten saavuttaneen yhteisymmärryksen askelista kohti tulitaukoa. Siinä ei enää mainittu pysyvää tulitaukoa.

Markku Kivinen näkee asetelmassa sekä hyviä että huonoja puolia.

– Negatiivista on Putinin kaksoispeli. Hän voi esiintyä rauhantekijänä samalla kun tiedetään, että rajan yli liikkuu taistelijoita ja sotamateriaalia. Siksi on mahdoton tietää, onko aselepo oikeasti tulossa.

Positiivista on se, että Putin haluaa Ukrainan hallinnon ja separatistien suoria neuvotteluja. Markku Kivisen mukaan tämä voi viitata siihen, ettei Putin halua liittää Itä-Ukrainan alueita Venäjään, vaan hakee toisenlaista ratkaisua.