Hyppää sisältöön

Kysytyin ei oo -tuote saapuu viimein kaupan hyllyyn – luomubroilerit paloina syyskuussa

Järjestelmällinen luomubroilerin tuotanto on päässyt käyntiin kolmella tilalla. Luomurehu ja tilavaatimukset nostavat lihan hinnan korkealle.

Punkalaitumen Setälänmäellä kasvaa 8 000 luomubroileria. Kanalarakennuksia ympäröivät aidatut ulkoilualueet, joissa tiput pääsevät temmeltämään ja kuopsuttamaan siemeniä. Suurin osa linnuista pysyy kuitenkin sisällä ja vain pieni osa uskaltautuu ulkoilmaan.

Luomusäännösten mukaan kananpoikien pitää päästä ulkoilemaan. Ruokalistalla on luomurehua ja elintilaa tuplasti tavalliseen kananpoikaan verrattuna. Luomubroilerin päiväohjelmaan kuuluvat myös kahdeksan tunnin yöunet.

Pitkän linjan broilerikasvattaja Petri Tiukka vaihtoi tavalliset kananpojat luomuihin kokeilumielessä. Kustannuksia kertyy.

– Suurin kustannus ovat luomurehut. Lintujen kierto taas tulee olemaan pieni johtuen pitkästä kasvatusajasta. Tässä nyt kokeillaan ja katsotaan mitä tulevaisuus näyttää. Tämän täytyy olla taloudellisestikin kannattavaa, sanoo Petri Tiukka.

Broileritilan isäntä Petri Tiukka vaihtoi tavalliset kananpojat luomuihin. Kuva: Marko Melto / Yle

Kyseessä on kasvattajan ensimmäinen luomubroilerilauma. Heti on käynyt ilmi, että luomurotu on tavallista broileria vilkkaampi.

– Kukkojen puolella on melkoinen meno ja meininki. Minulla on siellä jakkara, jolla istuskelen ja yritän tutustua niiden sielunelämään, Petri Tiukka kertoo.

Tavoitteena prosentin markkinaosuus

Luomubroileri kasvaa hitaammin kuin Suomessa yleisesti kasvatettu Ross 508 -broileri. Hitaampi kasvu voi ehkäistä terveysongelmia ja jalkavaivoja, joita tavallisilla broilereilla on ollut.

Kukkojen puolella on melkoinen meno ja meininki.

Petri Tiukka Punkalaitumelta

Suomessa on tätä ennen tuotettu vain koe-erä luomukananpoikaa, mutta nyt on alkamassa ensimmäistä kertaa järjestelmällinen tuotanto. Munat tuodaan Tanskasta, haudotaan Huittisissa ja untuvikot kasvatetaan kolmella tilalla Loimaalla, Seinäjoella ja Punkalaitumella. Teurastamo löytyy Punkalaitumen läheltä Köyliöstä.

– Linnut tulevat meille sitten, kun ne ovat teuraskypsiä eli noin kahdeksan viikon iässä. Silloin linnut teurastetaan ja leikataan käsitöinä meheviksi paloiksi, kertoo teurastamoyrittäjä Pia Nuikkinen Keltasiipi Oy.

L´uomu Nokka -tuotemerkillä myydään kokonaista kananpoikaa, siipipaloja, koipireittä ja rintaleikkeitä. Ne tulevat S-ketjun ja  K-ryhmän isoimpiin kauppoihin sekä Stockmannin hyllyille syyskuun puolessa välissä. Hinta on korkea, koska luomun tuotanto maksaa noin kolme kertaa enemmän kuin tavallisen broilerin. L´uomu Nokan markkinamies Arto Jokinen kutsuu luomubroileria Suomen kysytyimmäksi ei oo -tuotteeksi.

Vain osa linnuista uskaltautui ulkoilemaan. Kuva: Marko Melto / Yle

– Me uskomme siihen, että luomubroileri löytää oman markkinansa ja luomukuluttajat ympäri Suomen. Prosentin markkinaosuus saavutetaan muutaman vuoden kuluessa, Arto Jokinen sanoo.

Esimerkiksi myydystä naudanlihasta luomua on yksi prosentti ja kananmunista kymmenen prosenttia

.
.