Venäjä uusii sotilasdoktriininsa – "Entinen tehtiin, kun välit länteen olivat ystävälliset"

Uuteen sotilasdoktriiniin halutaan kirjata Venäjän viholliset. Sellaisia olisivat Yhdysvallat ja Nato, ja erityisesti Venäjän rajanaapureina olevat Nato-maat. Venäjä pitää selvänä, että välit länteen ovat heikentyneet.

Ulkomaat

Venäjän asevoimat uusii sotilasdoktriininsa. Uusi sotilaspoliittinen oppi otetaan käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä.

Sotilasoppi halutaan päivittää vastaamaan muuttunutta kansainvälistä poliittista tilannetta. Doktriinissa otetaan huomioon kiristyvät välit niin Naton kuin Yhdysvaltainkin kanssa.

Venäjä pitää Naton laajenemista keskeisimpänä uhkana turvallisuudelleen. Vakavin uhka ovat Nato-maat Venäjän rajanaapureina. Myös Ukrainan kriisi ja USA:n rakentama ohjuspuolustusjärjestelmä muuttavat sotilaspoliittista asetelmaa.

Uudessa doktriinissa saatetaan jopa nimetä Venäjän viholliset, joita olisivat erityisesti USA ja Nato, kertoo uutistoimisto Ria-Novosti (siirryt toiseen palveluun).

Edellinen doktriini hyväksyttiin vuonna 2010.

– Tilanteet muuttuvat, mutta monet [doktriinin] asiakirjat pohjautuvat presidentti Jeltsinin aikaan, jolloin olimme ystävällisissä väleissä länteen ja keskityimme taloudelliseen ja poliittiseen integraatioon, sanoi uutistoimisto Itar-Tassin haastattelema puolustusministeriön korkea-arvoinen virkamies Ruslan Puhov.

– Nykyinen sotilasdoktriini on puhtaasti puolustuksellinen ja se tulisi päivittää joustavammaksi. Doktriinin tulisi myös ottaa huomioon mahdolliset konfliktit Arktisella alueella, joka on tulossa yhä tärkeämmäksi merenkulun ja hiilivetyjen hyödyntämisen näkökulmasta, sanoi Moskovan valtionyliopiston sotilastutkimuksen keskuksen johtaja Anatoli Tsyganok Itar-Tassille.

Lähteet: Itar-Tass, Yle Uutiset