1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Muovia suon päällä – muovipitkoksista kerätään kokemuksia Seinäjoella

Seinäjoella sijaitseva Paukanevan pitkosreitti on saanut kilometrin matkalle muoviset lankut. Kyse on kokeilusta, joka on Suomen ensimmäisiä ja tähän mennessä pisin. Tätä ennen muovipitkosta on kokeiltu Kristiinankaupungissa parin sadan metrin matkalla.

Seinäjoen Paukaneva on saanut osittain muoviset pitkokset. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Metsähallitus ja Seinäjoen kaupunki kokeilevat muovista valmistettua pitkoslankkua Nurmon Paukanevalla. Muovinen osuus on asennettu kesällä ja se liittyy koko pitkosreitin uusimiseen. Paukanevan pitkosreitin uusimishanke jatkuu koko syksyn.

– Haluttiin kokeilla tätä, muttei uskallettu vielä koko reittiä muoviksi laittaa, kertoo Seinäjoen kaupungin liikuntapaikkamestari Hannu Lahtinen.

Metsähallituksen suunnittelija Jaakko Hautanen puolestaan kertoo, että muovisilla pitkoksilla haetaan kestävyyttä. Puupitkosten elinikä on noin 10-15 vuotta, mutta muoviselta odotetaan ainakin tuplasti pidempää aikaa.

– Tähän saakka palaute on ollut positiivista, uskaltaa Hautanen kertoa, vaikka käyttäjäkokemuksia on vielä vähän.

Metsähallitus ja kaupunki aikovat toki kerätä käyttäjiltä myös järjestelmällisesti palautetta ja järjestää kyselyn kenties jo syksyn aikana.

– Ja sitten odotellaan kokemuksia siitä, miten muovi käyttäytyy ajan saatossa, sanovat Hautanen ja Lahtinen. – Keväällä ollaan jo paljon viisaampia.

Testiryhmän kokemukset muovipitkoksista

Yle Pohjanmaan toimittaja Pauliina Jaakkola ja tekninen tuottaja Tarmo Niemi kävivät koekävelemässä uudet pitkokset. Aktiivinen luontoharrastaja ja geokätköilijä Niemi on testannut myös Kristiinankaupungin muovisen pitkosreitin.

"Ensimmäisenä huomaa, että se on erivärinen, tuommoinen tummanharmaa."

"Liitokset kaipaavat vielä kehittelyä. Ihmettelen, että lankut on yhdistetty pannoilla ja kiinnitetty metalliruuveilla."

"Jalan alla hyvä. Eikä ole liukas."

"Sulautuu yllättävän hyvin maisemaan. Estetiikka on ihan kohdallaan."

"Mutta muovi suon päällä. Tästä varmasti voidaan olla montaa mieltä, makuasia."

"Turvallisen oloinen liukkaallekin säälle."

"Jos tämä kestää paremmin kuin se Siperiasta kuljetettu lehtikuusi, niin hyvä. Ei sekään mitään ekologista ole."

"Hyväksytään."